Σε αναθεώρηση ο προϋπολογισμός – Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος
Νέα σοβαρή υστέρηση παρουσιάζουν τα έσοδα, που υποχρεώνουν σε ακόμη μία αναθεώρηση προς τα κάτω του προϋπολογισμού 2016 αλλά και την κυβέρνηση να προσπαθήσει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο τρέχοντος έτους να εξοικονομήσει περί τα 17 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015 έφτασαν μόνο στα 32,2 δισ. ευρώ και τώρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύει να συνυπολογίσει τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του επόμενου έτους (2016), αλλά και τα αναδρομικά των επιχειρήσεων, βάσει της αναδρομικής εφαρμογής του συντελεστή υπολογισμού προκαταβολής φόρου (από το 80% σε 100%).
Τον περασμένο Σεπτέμβριο έπρεπε να εισπραχθούν η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μία ολόκληρη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και ο ΦΠΑ από τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Οι μεγάλες εταιρείες πληρώνουν ΦΠΑ ανά μήνα, που σημαίνει ότι τώρα καταβλήθηκε για πρώτη φορά ο αυξημένος ΦΠΑ, μετά την αναπροσαρμογή των συντελεστών στις 20 Ιουλίου.
Τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο δείχνουν ότι τα έσοδα του Σεπτεμβρίου (σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού) δεν ξεπέρασαν τα 3,5 – 3,6 δισ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων κρατικού προϋπολογισμού τα έσοδα ανήλθαν σε περίπου 3,7 – 3,8 δισ. ευρώ.
Στους φορολογούμενους το «μαπαλάκι»
Ο πλέον κρίσιμος μήνας, μετά τον Σεπτέμβριο, είναι ο Οκτώβριος, καθώς αυτός θα καταδείξει την ανταπόκριση ή όχι των φορολογουμένων.
Μέσα στον Οκτώβριο πρέπει να εισπραχθεί η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η 1η δόση του ΦΠΑ των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία (κάνουν δήλωση για πρώτη φορά, μετά την αύξηση των συντελεστών), η 1η δόση από τον επιπλέον φόρο των νομικών προσώπων (θα καταβληθεί ταυτόχρονα με τη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων), οι δόσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (με αύξηση των επιτοκίων) και οι πρόσθετοι φόροι των περίπου 310.000 αγροτών.
Θεωρητικά, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να συγκεντρωθούν εν συνόλω 21 δισ. ευρώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων κρατικού προϋπολογισμού και περίπου 17 δισ. ευρώ σε επίπεδο καθαρών εσόδων τακτικού προϋπολογισμού. Ουσιαστικά, αυτό θα επιτευχθεί μόνον εάν ληφθούν υπόψη και τα έσοδα των δύο πρώτων μηνών του 2016.
Οι ετήσιοι στόχοι για το 2016
1. Ο στόχος για τις εισπράξεις από την άμεση φορολογία κατέβηκε από τα 21,88 δισ. ευρώ στα 19,103 δισ. ευρώ.
2. Ο στόχος για τις εισπράξεις από την έμμεση φορολογία ψαλιδίστηκε στα 24,059 δισ. ευρώ, από 25,153 δισ. ευρώ.
3. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού πρέπει να διαμορφωθούν στα 53,48 δισ. ευρώ, αντί για 55,603 δισ. ευρώ.
4. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού πρέπει να ανέλθουν στα 49,052 δισ. ευρώ, αντί για τα 50,871 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.