Σύμφωνα με πληροφορίες, η ματαίωση της έλευσης του επιτρόπου οφείλεται στον θάνατο της μητέρας του
Αναβάλλεται για πολύ σοβαρούς οικογενειακούς λόγους η επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων ανέβαλε το ταξίδι του λόγω θανάτου της μητέρας του.
Ο κ. Μοσκοβισί επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σήμερα στις 17:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα είχε συναντήσεις και με κορυφαίους υπουργούς.
Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι ο Ευρωπαίος Επίτροπος θα παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα.
Εν όψει του ταξιδιού του, ο κ. Μοσκοβισί κατέστησε σαφές ότι «η Κομισιόν συνεργάζεται με την Ελλάδα για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων» και αναφέρθηκε και στην ανάγκη πιστής εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί.
«Αυτήν την περίοδο, οι σχέσεις των δύο πλευρών χαρακτηρίζονται από εμπιστοσύνη και υπευθυνότητα», συμπλήρωσε.
Χρέος, Εργασιακό και «κόκκινα δάνεια» στην κεντρική ατζέντα
Με τα ληξιπρόθεσμα δάνεια να ξεπερνούν πλέον τα 100 δισ. ευρώ και τα λεγόμενα distress funds να πυκνώνουν τώρα τελευταία τις «επισκέψεις» τους στην Αθήνα, λαμβάνοντας μάλιστα ενεργό μέρος σε συσκέψεις με στελέχη τραπεζών αλλά και συζητήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, είναι εύλογη η αγωνία των Ευρωπαίων για τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα.
Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, το καυτό ζήτημα των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς και σαφώς συνδέεται με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο ο ίδιος εγγυήθηκε πως οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα έρθουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης.
«Έχουμε θέσει ένα πιο προστατευτικό πλαίσιο διαλόγου και έχουμε αποτρέψει λύσεις που θα είχαν καταστροφικές συνέπειες», διαβεβαίωσε ο κ. Σταθάκης, διαψεύδοντας τις φήμες περί κατάθεσης εκ μέρους του νόμου έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Πάντως, σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται στην θεσμοθέτηση, μέχρι την εκπνοή του Νοεμβρίου, μέτρων προς διευκόλυνση της οριστικής διευθέτησης του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων. Θα έχει προηγηθεί ασφαλώς η έκθεση του Οκτωβρίου από την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) για την κατάταξη των δανείων αυτών σε κατηγορίες, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να έχει προβεί σε επισήμανση των εμποδίων της πορείας προς μια ανάπτυξη δυναμικής Αγοράς που θα στηρίζεται και στην «αξιοποίηση» των ληξιπρόθεσμων δανείων.
Η επόμενη σημαντική ημερομηνία είναι η 30ή τρέχοντος μηνός, οπότε θα ανακοινωθούν τα stress test των τραπεζών -κάτι που θα δώσει στην κυβέρνηση την δυνατότητα να λάβει γνώση των ποσών που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να ανεβάσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες στο 9,5% (το καλό σενάριο) και 8% (το δυσμενές σενάριο) -δείκτες ιδιαίτερα υψηλοί σε σχέση με τους 8% και 5,5% των αντίστοιχων πανευρωπαϊκών τεστ για άλλες τράπεζες της ευρωζώνης.
Επομένως όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της, αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για την διάθεση των «κόκκινων» δανείων προς εκμετάλλευση από τα distress funds, συνδέοντας τη τύχη τους με την έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Με τις «ευλογίες» του Nomura
Το παραπάνω σενάριο προκρίνει άλλωστε και η συμβουλευτική εταιρεία Nomura, το οποίο συστήνει στο ΥΠΟΙΚ. Στην έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει την ανάγκη άμεσης άρσης των νομικών και φορολογικών κωλυμάτων, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί μια Αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το βλέμμα των εταιρειών distress funds στρέφεται όχι μόνον προς εκείνες τις επιχειρήσεις που θεωρούνται ως βιώσιμες ή έχουν περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, αλλά και προς κατοικίες όχι αποκλειστικά σε ακριβές περιοχές, καθώς εκτιμούν ότι οι πλειστηριασμοί σπιτιών θα δώσουν ώθηση στην Αγορά…
Το επιχείρημα της κοινωνικής έκρηξης
Στην σημερινή συνάντησή του με τον Πιέρ Μοσκοβισί ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να πείσει για το ευνόητο: Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα επιφέρει τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, ίσως και κοινωνική έκρηξη.
Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί θα πιέσει για άμεση λύση στην «βραδυφλεγή βόμβα» των ληξιπρόθεσμων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, προκειμένου να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί, εντός του 2015, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν όχι, τότε ο φόβος για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων ίσως δικαιωθεί εν τοις πράγμασι…
(τελευταία ενημέρωση Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, 10:31)