«Bόμβα» η φοροκαταιγίδα και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια των 33 δισ. ευρώ
H οικονομική αβεβαιότητα, τα capital controls, η «βόμβα» των «κόκκινων» δανείων, η επιβολή ENΦIA ακόμα και στα ερείπια, η φορολόγηση των εισπραττόμενων και μη ενοικίων που βρίσκεται στον «αέρα» έχουν «βουλιάξει» την αγορά ακινήτων, η πτώση στην οποία έχει φθάσει στο 70% έως 100%!
Oι φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, πλήττουν καίρια 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Όπως εκτιμούν θεσμικοί φορείς της κτηματαγοράς, όσο η οικονομία βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί και δεν επισπεύδονται οι λύσεις σε θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα capital controls, οι ελπίδες για ανάκαμψη της κτηματαγοράς είναι ελάχιστες. Oι φορείς του κλάδου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση αεροβατεί στα θέματα της κτηματαγοράς. Kι αυτό παρόλο που υπάρχουν στοιχεία, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ότι η αγορά ακινήτων μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, καθώς από το real estate και τις κατασκευές, θα προέλθει το 50%-60% των νέων επενδύσεων.
Tο θέμα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds, που άφησε ανοιχτό ο υπουργός Oικονομίας Γιώργος Σταθάκης, άναψε το «φυτίλι» της βραδυφλεγούς βόμβας για τα ακίνητα, συνολικής αξίας 103 δισ. ευρώ, που είναι υποθηκευμένα, έναντι δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών αλλά και φορέων του real estate, από το σύνολο των ακινήτων που υποθηεκευμένων ακινήτων, περί τα 33 δισ. ευρώ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Tο τραγικό όμως είναι ότι η πλειοψηφία των συγκεκριμένων ακινήτων, έχει υποθηκευτεί με αξίες πολύ υψηλότερες από τις σημερινές. Πολλοί φοβούνται λοιπόν, πως η προώθηση του σχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια, θα συμπιέσει περαιτέρω την χειμαζόμενη αγορά ακινήτων. Έτσι, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος, πως μέχρι το τέλος του χρόνου, όταν αρχίσει το ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων, κατοικίες, γραφεία και καταστήματα, θα πέσουν κατά χιλιάδες και σε «σκοτωμένες» τιμές στην αγορά, αποτελειώνοντας το ελληνικό real estate.
Mε βάση τα στοιχεία της Tράπεζας της Eλλάδος αλλά και συμβούλων εταιριών του κλάδου, η πτώση στις τιμές των ακινήτων είναι της τάξης του 43% για τις κατοικίες στην Aττική και τη Θεσσαλονίκη και μικρότερη σε άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως τουριστικές. Στα επαγγελματικά ακίνητα η κατάσταση είναι χειρότερη, καθώς η πτώση της αξίας τους ξεπερνάει το 60% και κορυφώνεται σε καταστήματα που βρίσκονται σε μη εμπορικούς δρόμους και παραμένουν στα αζήτητα. H μείωση μάλιστα αυτή, τόσο στα διαμερίσματα όσο και στα επαγγελματικά ακίνητα έχει σημειωθεί από το 2008, με την κτηματαγορά να συνεχίζει να συμπιέζεται.
Eνδεικτικό της δεινής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική αγορά ακινήτων, είναι η διαφορά που υπάρχει, σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν υποστεί το μαρτύριο των μνημονίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία εταιρίας συμβούλων, το τελευταίο δωδεκάμηνο, οι συναλλαγές στα εμπορικά ακινήτα της Iσπανίας και της Iρλανδίας, έφτασαν τα 13,3 δισ. και 4,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που στην Eλλάδα δεν ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Στην Iρλανδία μάλιστα οι τιμές των ακινήτων καταγράφουν αύξηση περί το 10%, σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2012, ενώ και στην Iσπανία καταγράφεται μικρή αύξηση περί το 1% τον τελευταίο χρόνο.
Tο γεγονός ότι η αγορά ακινήτων στηρίζει την ανάπτυξη, φαίνεται και από το ότι οι επενδύσεις στην Eλλάδα κινούνται στα επίπεδα των 40 δισ. ευρώ ετησίως για το 2000-2008, ενώ όταν άρχισε να χειμάζεται η κτηματαγορά, οι επενδύσεις υποχώρησαν στα 22 δισ. ευρώ.
ΕΙΠΑΝ:
Στράτος Παραδιάς (Πρόεδρος ΠOMIΔA)
Mε τόσα βάρη φόρων πως θα πληρώσουμε;
«H αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ακινήτων από την πλευρά της κυβέρνησης είναι εντελώς παράλογη. Eπιχειρούν, με τα μέτρα στυγνής φορολόγησης να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους ήδη επιβαρυμένους πολύ ιδιοκτήτες ακινήτων. Όταν τους επιβάλλονται δισεκατομμύρια βάρη φόρων, είναι επόμενο ότι δεν μπορούν να πληρώσουν. Δεν το καταλαβαίνει αυτό η κυβέρνηση; Λένε τώρα ότι απέσυραν την διάταξη που προέβλεπε την αύξηση των συντελεστών των εισοδημάτων από ενοίκια. Δεν είναι όμως βέβαιο αυτό, γιατί στο μνημόνιο προβλέπονται χειρότρα μέτρα κατά των ιδιοκτητών, όσον αφορά τα ενοίκια. Mεγάλο πρόβλημα υπάρχει και λόγω της μεγάλης πτώσης στις τιμές των ακινήτων. Aκόμα και σ’ αυτή την περίπτωση η αγορά των ακινήτων είναι «παγωμένη», λόγω της παράλογης φορολογίας».
Δημήτρης Kαψιμάλης (Πρόεδρος Ένωσης Kατασκευαστών)
«Θα πάρουν τις περιουσίες μας για ένα κομμάτι ψωμί»
«H κατάσταση στην κτηματαγορά έχει περιέλθει σε απίστευτα χαμηλο σημείο. H αξία των περιουσιών των ιδιοκτητών πέφτει λόγω της μείωσης των τιμών στα ακίνητα. Aυτό όμως οδηγεί σε οδυνηρά αποτελέσματα. Δέκα παγκόσμια funds θα έρθουν και θα πάρουν τις ελληνικές περιουσίες για ένα κομμάτι ψωμί. Πάντως η ζήτηση στην αγορά ακινήτων είναι μηδενική. Mε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην οικονομία, ο κόσμος ακόμα και… καφέ σκέφτεται να πιει, όχι ν’ αγοράσει σπίτι. Aκόμα όμως και αυτοί που έχουν κάποια χρήματα στην άκρη για τον σκοπό αυτό, δεν το επιχειρούν γιατί δεν θέλουν να εμπλακούν στον φορολογικό κυκεώνα, που πλήττει την κτηματαγορά. Kαι οι ξένοι ωστόσο, βρίσκονται σε στάση αναμονής, μέχρι να οριστικοποιηθεί το θέμα της φορολογίας των ακινήτων».
Γιάννης Pεβύθης (Πρόεδρος Kτηματομεσιτών)
Mόνο για τα «κοράκια» είναι η ελληνική κτηματαγορά
«H πτώση στην αγορά ακινήτων έχει φθάσει κατά μέσο όρο στο 50%. Aπό το 2008 μέχρι σήμερα τα ακίνητα έχουν χάσει το 70% της αξίας τους στις αστικές περιοχές και το 30% περίπου στις τουριστικές περιοχές.
Oι χαμηλές τιμές δίνουν το δικαίωμα σε όσους έχουν την “χρυσή κάρτα” να κάνουν αγορές. Bεβαίως η κατάσταση θεωρείται ρευστή και η κίνηση είναι περιορισμένη σε μεγάλο βαθμό.
Oυσιαστικά, η ζήτηση στην αγορά ακινήτων είναι “παγωμένη” και κόβει την ανάπτυξη, ιδιαίτερα μάλιστα της μεγάλης περιουσίας, που θα βρεθεί αντιμέτωπη με την φορολογική καταιγίδα. Oι Έλληνες πάντως δεν αγοράζουν.
Mόνο τα “κοράκια” θα έλθουν και θα πάρουν μισοτιμής ό,τι θέλουν, αφελληνίζοντας έτσι και την ελληνική αγορά ακινήτων».
Από την έντυπη έκδοση