Κινητοποιήσεις, απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας βρίσκονται στο «μενού» του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, εν αναμονή της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων από πλευράς δανειστών.
Συνδικάτα εργαζομένων και αγρότες ετοιμάζονται να κατέβουν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για το νέο φορολογικό καθεστώς, αλλά και το σύνολο των σκληρών μέτρων που σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, οι επικεφαλής των διεθνών πιστωτών θα επισκεφθούν την Αθήνα για συζητήσεις με τις αρχές από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, αναφέρουν αξιωματούχοι της Κομισιόν και της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει τώρα μια νέα παρτίδα μεταρρυθμίσεων με την αύξηση του φόρου στους αγρότες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ακολουθήσει περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του μέχρι το 2050, που θα σημαίνει περαιτέρω περικοπές των συντάξεων.
Ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης η ΓΣΕΕ προκήρυξε γενική απεργία 12 Νοέμβρη- η πρώτη απεργία της ΓΣΕΕ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σχολιάζει το Reuters. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε πως «αυτή η φορολογική καταιγίδα έχει πνίξει τους μισθωτούς και προστίθεται στον φόρο αίματος που καταβάλλεται μέσω της υψηλής ανεργίας. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς και να ελπίζουμε να σωθούμε από τον Θεό».
Οι αγρότες, οι οποίοι θα έχουν διπλάσια φορολογία στο τέλος του 2016 (από 13% στο 26%) ξεκινάνε κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, ενώ τον Δεκέμβριο θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους πανελλαδικά.
Η επιθεώρηση των θεσμών θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που πέρασε η βουλή και στο outlook για την πρώτη αξιολόγηση, τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Η Ελλάδα θέλει τώρα να συμφωνήσει με τους θεσμούς, την δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων», τόνισε η εκπρόσωπος Annika Breidthardt.