Άρση των capital controls στην Ελλάδα σε… βάθος χρόνου βλέπει το Bloomberg, έπειτα από έρευνα που διενήργησε σε μερίδα οικονομολόγων.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 81% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν συμφωνεί ότι οι Έλληνες θα πρέπει να συνηθίσουν στους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στην κίνηση των κεφαλαίων.
Από την έρευνα προκύπτει ότι το 81% των συμμετεχόντων εκτιμά πως τα capital controls είναι εδώ για να μείνουν, τουλάχιστον μέχρι το β΄ μισό του 2016. Το δείγμα των 16 οικονομολόγων ερωτήθηκε στο διάστημα 9-16 Οκτωβρίου.
Η ελληνική κυβέρνηση και τραπεζικά στελέχη έχουν υποστηρίξει ότι οι έλεγχοι –που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο για να περιορίσουν τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ και τις μεταφορές στο εξωτερικό- μπορεί να αρθούν από την αρχή του 2016, αφού έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί οι ελληνικές τράπεζες.
«Είναι πάρα πολύ αισιόδοξοι», τονίζει ο Αχιλλέας Χρυσοστόμου, οικονομολόγος της Standard Chartered. «Θεωρώ ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι πιστωτές, θα θέλουν να δουν κάποια περισσότερα στοιχεία εφαρμογής του προγράμματος προτού αισθανθούν άνετα και άρουν τα capital controls».
Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του μήνα, και αναμένεται να δείξουν κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξης των 18-20 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού να πρέπει να καλυφθεί από το ΤΧΣ, σύμφωνα με την έρευνα.
Με βάση ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg, η επίδραση των capital controls στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα σημαίνει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1% το 2015.
Αν και πρόκειται για βαθύτερη ύφεση από το 0,7% που προβλεπόταν τον Ιούλιο, και πάλι αποτυπώνει μια απροσδόκητη ανθεκτικότητα στο β΄ τρίμηνο, όταν το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,9%. Η συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, που υπεγράφη τον Αύγουστο, προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωνόταν 2,3% φέτος.
«Τα δίδυμα ελλείμματα στον κυβερνητικό προϋπολογισμό και στην εξωτερική θέση, έχουν επιλυθεί», δήλωσε ο Νικόλας Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα, ένας από τους τρεις οικονομολόγους στην έρευνα που προέβλεψαν ότι τα controls θα αρθούν στο α΄ μισό του 2016. «Δεν υπάρχει ανάγκη για μια παρατεταμένη περίοδος προσαρμογής με capital controls».