Την εκτόξευση της ανεργίας άνω του 16% προβλέπει έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για το τέταρτο τρίμηνο του 2011.
Πιο συγκεκριμένα, για το 2011 η Εθνική Τράπεζα προβλέπει μείωση κατά 3,5% του ελληνικού ΑΕΠ, λόγω των μέτρων αυστηρής λιτότητας, της μείωσης της κατανάλωσης και της υψηλής ανεργίας, η οποία όπως προβλέπει η τράπεζα, θα ξεπεράσει το 16% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.
Η ΕΤΕ αναμένει επίσης πως το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα υποχωρήσει φέτος στο 7,5%, από τα επίπεδα περί το 10,5% (υπό αναθεώρηση) του 2010.
Αλλά και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου, που εκτιμάται ότι θα μείνουν πάνω από τα 80 δολ. το βαρέλι, αναμένεται να επιβαρύνουν την οικονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΤΕ, η βελτίωση των ελληνικών εξαγωγών το δεύτερο εξάμηνο του 2010, δεν αρκούσε για να αντισταθμίσει το αρνητικό περιβάλλον, οδηγώντας σε ύφεση 6,6% το δ’ τρίμηνο -που προβλέπεται πως θα είναι και το τρίμηνο με τη βαθύτερη ύφεση.
Οι εξαγωγές προβλέπεται ότι θα παραμείνουν φέτος σε σταθερά θετική τροχιά, ενώ ο πληθωρισμός το 2011 θα κυμανθεί στο 2,7%, έναντι του 4,7% το 2010, καθώς εκτιμάται ότι η μείωση της κατανάλωσης θα αντισταθμίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που θα προκαλέσει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου.
Η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι η ιδιωτική κατανάλωση, που κατέγραψε σημαντική μείωση λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, θα μειωθεί το 2011 κατά 4,6% αντανακλώντας την μείωση των μισθών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και την αύξηση της ανεργίας.
Η κατανάλωση θα πληγεί επίσης από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, καθώς η ελληνική οικονομία, όπως τονίζει η ΕΤΕ, παραμένει από τις πλέον «πετρελαϊκά εξαρτημένες» στην ΕΕ.
Η ανεργία προβλέπεται να ξεπεράσει το 16%, αντανακλώντας την σημαντική μείωση στην εσωτερική ζήτηση, την μείωση των προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα και το πάγωμα των προσλήψεων και την μη ανανέωση των συμβάσεων στον δημόσιο τομέα.
Τέλος, η Τράπεζα σημειώνει ως θετικές για την ελληνική οικονομία τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη μείωση των επιτοκίων των δανείων προς την Ελλάδα, σημειώνοντας πως μειώνουν σημαντικά το βάρος στο δημοσιονομικό μέτωπο.