Νέα συνάντηση, με θέμα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», θα έχουν σήμερα στις 11 το πρωί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και οι εκπρόσωποι των θεσμών.
Οι διαφορές των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, παραμένουν αμετακίνητες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και η ελληνική πλευρά να επιμένει σε αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ.
Η αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη και η διαχείριση των κόκκινων δανείων θα τεθούν στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ με εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει η αντικειμενική αξία να είναι στις 300 χιλιάδες ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ότι με αυτήν την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν σήμερα σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.
Τι συζητήθηκε χθες
Στη χθεσινή συνάντησή τους συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, το ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων – θέματα τα οποία διευθετούνται από το υπουργείο.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής, διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.
Τέλος, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση ΚΥΑ φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2015, 16:51