Μια πρώτη αποτίμηση της «κυβέρνησης της Αριστεράς» επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργό Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο κ. Χουλιαράκης έκανε λόγο για πέρασμα από την ανάπτυξη του 2014 σε ύφεση το 2015 και για πλεονάσματα έως και 3% στην περίπτωση που είχαμε αποφύγει την επιστροφή στην ύφεση.
«Ας περάσουμε τώρα στο σχόλιο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί μια οικονομία από το δημοσιονομικά πλεονάσματα στα δημοσιονομικά ελλείμματα και την εγκλωβίζει πάλι σε ένα καθοδικό σπιράλ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χουλιαράκης για να συνεχίσει: «Πού είναι τα ελλείμματα; Για ποιο λόγο μιλάτε για ελλείμματα; Μιλάτε προφανώς για ελλείμματα, γιατί αναφέρεστε στο 2015.
Πρώτα απ’ όλα, το πρωτογενές έλλειμμα που θα κλείσει η ελληνική οικονομία το 2015 θα είναι της τάξης του 0,25%. Αξίζει να συγκρίνουμε το πρωτογενές έλλειμμα της Αριστεράς, του 0,25%, με τα τεράστια πρωτογενή ελλείμματα που δημιουργούσε η κυβέρνηση της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολλά χρόνια που κληρονόμησε στη χώρα ένα τεράστιο χρέος.
Αν θέλετε, η διακυβέρνηση της χώρας από τα δύο μεγάλα κόμματα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες παρήγαγε ελλείμματα, όχι σε εποχές ύφεσης, παρήγαγε ελλείμματα «βρέξει – χιονίσει». Κλείδωνε, αν θέλετε, την ελληνική οικονομία στον φαύλο κύκλο που ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει τώρα. Επομένως, στην κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να μιλάτε για ελλείμματα».
Επίσης, σημείωσε ότι «ας δούμε πού θα ήταν το πρωτογενές έλλειμμα του 0,25%, αν η οικονομία δεν βρισκόταν ακόμα σε θέση ύφεσης. Για να το κάνουμε αυτό χρησιμοποιούμε ένα άλλο μέγεθος, αυτό που λέμε «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα», δηλαδή, που θα ήταν το πλεόνασμα εάν η οικονομία δεν ήταν σε ύφεση. Η εκτίμηση της ευρωπαϊκής επιτροπής είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα ήταν στο 2,5% με 3%».
Πάντως, ο υπουργός χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο των πλεονασμάτων της τάξης του 0,5% για το 2016, ενώ εγγυήθηκε «τη δημοσιονομική ισορροπία και το 2016 και το 2017 με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».