Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες νοικοκυριά
Ως ιδιαίτερα ικανοποιημένος, σχετικά με το φλέγον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προαναγγέλλοντας την ριζική λύση, μέχρι τέλους του έτους, του προβλήματος που δημιουργούν τα «κόκκινα» δάνεια.
Ο κ. Τσακαλώτος, σε παρέμβασή του στην συζήτηση περί ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, στην Ολομέλεια, υπογράμμισε ότι «είναι καλό που συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, γιατί δείχνει ότι υπάρχουν επενδυτές που έχουν πρόθεση για μακροχρόνια παραμονή στην ελληνική οικονομία».
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει επιτευχθεί και η ανακεφαλαιοποίηση και η λύση για τα κόκκινα δάνεια –χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο ως μεγάλη επιτυχία. «Τα δύο προβλήματα θα λυθούν συγχρόνως, σε δύο παράλληλες δραστηριότητες», διευκρίνισε.
Το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα, έχοντας την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ το καταψηφίζουν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.
Ο κ. Τσακαλώτος υπερασπίσθηκε τον Γιάνη Βαρουφάκη από την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θυμίζοντας την φράση του Βρετανού λόγιου Σάμιουελ Τζόνσον: «Το τελευταίο καταφύγιο του κάθε μπαγαπόντη είναι ο πατριωτισμός… Αν έπρεπε να ανανεώσουμε την έκφραση στην Βουλή των Ελλήνων, η φράση είναι το τελευταίο καταφύγιο κάθε μπαγαπόντη είναι ο αντιβαρουφακισμός», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Για όλα φταίει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα, υπάρχει ο Γιάννης Βαρουφάκης που φταίει για τα capital control, για την ανακεφαλαιοποίηση, για την κατάρρευση της Οικονομίας. Νομίζω ότι δεν πείθει κανέναν αυτό το επιχείρημα. Κανείς δεν πείθεται ότι η Οικονομία πήγαινε καλά έως τον Ιανουάριο και την χάλασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν πείθεται ότι δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τράπεζες πολύ πριν τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2008».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι στο κομμάτι για την διακυβέρνηση των τραπεζών «υπάρχει ένας συμβιβασμός που δεν μας καλύπτει εντελώς, καθώς προσπαθεί να περιορίσει την πολιτική παρέμβαση», δηλαδή την δυνατότητα της κυβέρνησης να διορίζει τις διοικήσεις, «αλλά συγχρόνως μαζί με το μπουγαδόνερο χάνεται και το μωρό», δηλαδή η δυνατότητα της κυβέρνησης να προσδιορίζει πού θα γίνονται επενδύσεις.
«Ένα από τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήθελε να μπορεί να επηρεάσει τις τράπεζες για να επενδύουν στην Οικονομία και όχι σε επικίνδυνα χρηματοοικονομικά προϊόντα, αλλά να μην επηρεάζει στο ποιος είναι ο διοικητής και το ποια επιχείρηση θα βοηθά», εξήγησε ο κ. Τσακαλώτος.
Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσακλώτος επεσήμανε ότι στην Ευρώπη θα γίνει ουσιαστική συζήτηση για τις τράπεζες, και κάλεσε το κόμμα να είναι στη «σωστή μεριά». «Είναι πραγματικό πρόβλημα ότι οι τράπεζες μπορούν να επενδύουν σε επικίνδυνα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Ελπίζω να είστε στη σωστή μεριά αυτής της συζήτησης, όταν ξεκινήσει στην Ευρώπη», ανέφερε.
Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι στο νομοσχέδιο μέσω των μετατρέψιμων ομολόγων (cocoo’s) «έχουμε εξισορρόπηση των συμφερόντων του Δημοσίου σε σχέση με τους ιδιώτες», ότι «έχουμε πλήρη δικαιώματα ψήφου στις μετοχές που θα ελέγχει το κράτος», ενώ δεν χρειάζεται να υπάρχουν warrants και sweet για να προσελκυσθούν οι ξένοι επενδυτές.
Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση
Τα λεγόμενα του κ. Τσακαλώτου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Τα 11 δισ. τα έχασε ο Βαρουφάκης. Τώρα που χάθηκαν, δεν έχει ευθύνες. Εσείς κ. Τσακαλώτο ασκήσατε κριτική στον κ. Βαρουφάκη. Εμείς τι έπρεπε να κάνουμε, να του πετάμε ροδοπέταλα που βούλιαξε τη χώρα;», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, προσθέτοντας «θέλουμε να συνεχιστεί η λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής, ακόμη κι αν δεν μπει το τρίτο μνημόνιο».
«Ξεκινήσατε σήμερα την ομιλία σας υπερασπιζόμενος τον Γ. Βαρουφάκη; Εμείς δεν πιστέψαμε ποτέ ότι είναι αυτόνομος, αλλά εκτελούσε συγκεκριμένη πολιτική», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.
«Αν είχατε απέναντί σας τον Βαρουφάκη, θα είχατε και κάποιον να χτυπάτε. Τώρα που τον παίρνετε αγκαλιά τι θα λέτε;», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ήταν αυτόνομος; Δεν έκανε αυτό που ήθελε ο πρωθυπουργός;», ενώ σχολίασε σχετικά με το νομοσχέδιο για τις τράπεζες «μόλις εκχωρήσατε το ΤΧΣ στους ξένους. Άρα και το διορισμό των τραπεζών.
Ο κ. Τσακαλώτος επανήλθε, απαντώντας: «Έτσι που πάτε θα μας πείτε ότι ο Βαρουφάκης φταίει για τις ήττες της Εθνικής ή γιατί είχαμε το πιο βροχερό έτος», ενώ εξηγώντας την πρώτη τοποθέτησή του, διευκρίνισε «Ηθελα να πω ότι ψάχνετε να κρύψετε τις ευθύνες σας».