Υψηλότερες χρεώσεις τις ώρες αιχμής και χαμηλότερες, όταν η ζήτηση είναι μικρή θα ισχύσουν στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνον σύμβουλος κ. Αρθούρος Ζερβός.
Ωστόσο για να υλοποιηθεί το σχέδιο θα πρέπει πρώτα να γίνει η αντικατάσταση των μετρητών κατανάλωσης καθώς οι ήδη υπάρχοντες δεν ‘έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διαφοροποιημένες χρεώσεις.
«Η μελέτη για την αντικατάσταση των μετρητών και την εγκατάσταση συστημάτων τηλεμέτρησης έχει ολοκληρωθεί. Το έργο συμφέρει συνολικά τη χώρα, καθώς εξυπηρετεί τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας» είπε ο κ. Ζερβός, μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την καινοτομία, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
«Οι ευφυείς μετρητές θα αντικαταστήσουν τα «ρολόγια», θα σταματήσει η έκδοση έναντι λογαριασμών και ο πελάτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει τι καταναλώνει. Σε συνδυασμό με χρονομεταβλητά τιμολόγια, θα γνωρίζει ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες» πρόσθεσε.
Η ΔΕΗ υλοποιεί ήδη πιλοτικά προγράμματα εγκατάστασης έξυπνων μετρητών και έξυπνων δικτύων στην Κύθνο, τη Λάρισα, το Λαύριο, τον οικισμό Μελτέμι Ραφήνας. Επίσης, προωθείται η εγκατάσταση 60.000 έξυπνων μετρητών σε μεγάλους καταναλωτές στη χαμηλή τάση.
Ο κ. Ζερβός τόνισε ακόμη ότι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επόμενων γενεών θα στηριχθεί στις ανανεώσιμες πηγές και την ορθολογική χρήση ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΕΗ κατασκευάζει νέες θερμικές μονάδες υψηλής απόδοσης, αντικαθιστώντας τις παλιές και ρυπογόνες μονάδες, ενώ δίνει έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μεταξύ άλλων με το υβριδικό έργο στην Ικαρία (συνδυασμός αιολικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής), νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά ισχύος 350 μεγαβάτ, τα φωτοβολταϊκά στην Κοζάνη, κόστους 600 εκατ. ευρώ, που θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο και στη Μεγαλόπολη, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.