Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς απαιτεί δυναμικές επενδυτικές στρατηγικές, κοινές επενδύσεις παρόχων και συνέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διατύπωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ, Λεωνίδας Κανέλλος, προσθέτοντας ότι οι νέες δικτυακές υποδομές πρέπει να εξασφαλίζουν ανοικτή και ισότιμη πρόσβαση σε όλους, υπό διαφανείς και αντικειμενικούς όρους που εγγυάται η ΕΕΤΤ.
Μιλώντας σε συνέδριο του Economist, ο κ. Κανέλλος επισήμανε ότι εκτός από τις δικτυακές υποδομές, η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας απαιτεί στοχευμένες δράσεις για την ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην εκπαίδευση, στην παραγωγική διαδικασία, στην οικονομία, στις τραπεζικές συναλλαγές, στον τουρισμό και στις σχέσεις κράτους – πολίτη, υπό καθεστώς ασφάλειας και εμπιστοσύνης.
Ανέφερε ακόμη πως όταν η ευρυζωνικότητα πάψει να αποτελεί πολυτέλεια των λίγων και μυημένων, αλλά καταστεί κοινωνικό αγαθό των πολλών, όπως η ενέργεια, η ύδρευση ή ο ηλεκτρισμός, τότε μόνο θα εδραιωθεί ως όχημα ανάκαμψης για την οικονομία και ως εργαλείο ενσωμάτωσης του πληθυσμού στην κοινωνία της Γνώσης και στη συμμετοχική δημοκρατία.
Προς την κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, δεν αρκεί μόνο μια τεχνοκρατική προσέγγιση, αλλά χρειάζεται μια ολιστική Εθνική Ευρυζωνική Στρατηγική που απηχεί ένα ψηφιακό αναπτυξιακό όραμα.
Ο κ. Κανέλλος σημείωσε ακόμη ότι η Ψηφιακή Ατζέντα 2020 της Ευρώπης θέτει φιλόδοξους στόχους βασικής ευρυζωνικής πρόσβασης για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες το έτος 2013, που αναμένεται να εξελιχθεί βαθμιαία σε ταχεία ευρυζωνική πρόσβαση 30 Mbps για το 100% του πληθυσμού και σε υπερταχεία ευρυζωνική πρόσβαση 100 Mbps για το 50% των Ευρωπαίων πολιτών μέχρι το έτος 2020.
Στην Ευρώπη, αν και μεγάλο μέρος του πληθυσμού διαθέτει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με τη μέση διείσδυση να ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 26% επί του πληθυσμού στο τέλος του 2010 (έναντι 20% στην Ελλάδα), μόνο το 1% των πολιτών διαθέτει υπερταχεία πρόσβαση μέσω δικτύων οπτικών ινών, έναντι ποσοστού 12% στην Ιαπωνία και 15% στη Νότια Κορέα.