Τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group στην «σκιά» της μη συμφωνίας για πλειστηριασμούς και τζόγο
Στον «τοίχο» η κυβέρνηση λίγο πριν το Eurogroup της Δευτέρας – Πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για 2017 και 2018
Παρά την χθεσινοβραδινή ψήφιση του νομοσχεδίου, τίποτε δεν προεξοφλεί την κάμψη των αντιστάσεων των δανειστών σχετικά με την εδώ και τώρα εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και δη και αυτές που αφορούν στο καυτό ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της φορολόγησης του ΚΙΝΟ προκειμένου ν΄ αποφευχθεί η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών αναμένεται να είναι σκληρές και να κρατήσουν μέχρι την Δευτέρα, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup. Ωστόσο καθόλου σίγουρη δεν θα πρέπει να θεωρείται η συμφωνία σήμερα, σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και την Δευτέρα, στην σύγκληση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης –κάτι που δοκιμάζει την εξέλιξη στο ζήτημα της εκταμίευσης της πολυπόθητης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Χθες, με ανακοίνωσή του, το ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε την ακύρωση του σεναρίου επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά επιφυλάχθηκε ως προς την γνωστοποίηση των ισοδυνάμων, διαβεβαιώνοντας αόριστα πως αυτά θα ανακοινωθούν σύντομα.
Η αοριστία αυτή επιτείνει το κλίμα αμφιβολίας, με αποτέλεσμα να μειώνοντας αισθητά οι προσδοκίες ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα βρεθεί λύση, ενώ επανέρχονται στην επιφάνεια τα σενάρια που κάνουν λόγο για προσωρινή αποσύνδεση του εν λόγω θέματος (όπως άλλωστε και αυτού που έχει να κάνει με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας) από την δόπση των 2 δισ. ευρώ και ένταξή του στα εκκρεμή θέματα από τα οποία θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση, δηλαδή αυτή του 1 δισ. ευρώ στις αρχές Δεκεμβρίου.
Αγεφύρωτο χάσμα στο θέμα των «κόκκινων» δανείων
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών με αυτά του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, το χάσμα για τα όρια προστασίας παραμένει αγεφύρωτο σε βαθμό που η υποχώρηση της ελληνικής πλευράς (να πέσει το όριο προστασίας της α΄κατοικίας από 200.000 ευρώ σε 180.000, έναντι 120.000 ευρώ αξίας που δέχονται οι δανειστές) καθίσταται πλέον άνευ αξίας.
Να σημειωθεί πως την πενταετία της μεγάλης «έκρηξης» στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων (2005-2009) το μέσο ύψος δανείου που χορηγούσαν οι τράπεζες ήταν 110.000-120.000 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ελήφθησαν δάνεια και 200.000 ή και 300.000 ευρώ. Εκεί εκτιμάται ότι πάτησαν οι θεσμοί, ζητώντας το όριο στα 120.000 ευρώ.
Παρόλα αυτά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης επιβεβαίωσε πως οι θεσμοί έκαναν λόγο για βελτιωμένη πρόταση η οποία κλείνει -σε κάποιο βαθμό- την ψαλίδα μεταξύ των δύο πλευρών. Συγκλίνουσες πληροφορίες υποστηρίζουν πως πρόκειται για πρόταση που δεν έχει συζητηθεί, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Η νέα πρόταση, που φέρεται ότι έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο στους εκπροσώπους των δανειστών, μειώνει το χάσμα απόψεων των τελευταίων μηνών. Κύκλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος πως θα καλύπτει περίπου το 65% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, από 72,4% που ήταν το δίχτυ προστασίας της προηγούμενης ελληνικής πρότασης.
Άλλες πηγές δίνουν την εντύπωση ότι οι δανειστές έχουν αναθεωρήσει για το ποσοστό των «κόκκινων» δανειοληπτών που δικαιούνται προστασία από τους πλειστηριασμούς, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως θα ανέλθει τελικά του 40% που υποστήριζαν προσφάτως.
Μεγάλο αγκάθι αποτελούν τα εισοδηματικά κριτήρια, αφού μέχρι πρότινος υπήρχαν αποκλίσεις της τάξεως των 10.000 ευρώ, με την ελληνική πλευρά να προτείνει ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και τους δανειστές να αντιπροτείνουν 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά και προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.
Άλλωστε τα επαχθή εισπρακτικά – φορολογικά μέτρα που η κυβέρνηση επιβάλλει δεν φαίνεται να καλύπτουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις απαιτήσεις των δανειστών, καθώς δεν ισοκσελίζουν τις απαιτήσεις των δημοσιονομικών στόχων όπως αυτοί αναφέρονται στο μνημόνιο.
Αντίθετα μάλιστα, η έκθεση για τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν ήλθε να υπενθυμίσει τη μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για άμεσο προσδιορισμόπρόσθετων μέτρων ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για το 2017 και το 2018.
Συρρίκνωση της Οικονομίας και επιδείνωση του δημοσίου χρέους
Στην εν λόγω έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται η συνέχιση της οικονομικής ύφεσης για την Ελλάδα, με περαιτέρω συρρίκνωση φέτος της ελληνικής οικονομίας κατά 1,4%, έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 1,3%, και 1,3% για το 2016.
Πιο σημαντικό κόμη, η εκτίμηση είναι ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί φέτος στο 194,8% του ΑΕΠ, από 178,6% πέρυσι, και το 2016 θα αγγίξει το 199,7%, ενώ το 2017 θα περιοριστεί ελαφρώς στο 195,6%.
Στην έκθεσή της η Κομισιόν τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να νομοθετήσει το φθινόπωρο του 2015 ένα επιπλέον πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, για να διασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017. Η δέσμευση αυτή περιέχεται στη σελίδα 7 του τρίτου μνημονίου, όπου συγκεκριμένα αναφέρεται πως, το φθινόπωρο, η Ελλάδα θα παρουσιάσει στους δανειστές Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016 – 2019 με νέα «διαρθρωτικά μέτρα» ύψους τουλάχιστον 1,35 δισ. ευρώ (0,75% του ΑΕΠ) για το 2017 και 450 εκατ. ευρώ (0,25% του ΑΕΠ) για το 2018.
Ωστόσο υπάρχει ρητή πρόβλεψη για την υπέρβαση του «λογαριασμού» πάνω από τα 2 δις. ευρώ, σε περίπτωση που οι πιστωτές δεν πειστούν ότι τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει θα είναι ικανά να διασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018!
Σε τελευταία ανάλυση, πάντως, όλα τα παραπάνω θα βελτιωθούν εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.