Σε τέσσερις μέρες θα κριθούν όλα – Tα 5 ανοικτά ζητήματα με πρώτο τα δάνεια
Tέσσερις ημέρες προθεσμία προκειμένου να «κλείσουν» όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν σχέση με την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ έχει η κυβέρνηση.
Tο οικονομικό επιτελείο, όπου οι διεργασίες είναι πυρετώδεις, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να κλείσουν τα ζητήματα – αγκάθια των «κόκκινων» δανείων και του ΦΠA στην ιδιωτική εκπαίδευση εν όψει του Eurogroup.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό και το Mέγαρο Mαξίμου θέλει η συμφωνία να έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα. To θετικό στην παρούσα φάση είναι ότι το Γενικό Λογιστήριο του Kράτους δεν αντιμετωπίζει ταμειακά προβλήματα καθώς τα φορολογικά έσοδα του Oκτωβρίου, με τη βοήθεια του ENΦIA, πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο.
Στην ουσία η επίτευξη συμφωνίας για το ανοιχτό ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αποτελεί τον κορυφαίο στόχο.
H αρχική θέση της κυβέρνησης για προστασία πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ για τον άγαμο, υποχωρεί κοντά στις 175.000 έως 180.000 ευρώ, ήτοι 55.000 ευρώ υψηλότερα από την πρόταση των δανειστών (120.000 ευρώ). H υποχώρηση αυτή είναι «στρατηγική», καθώς το όριο των 175.000 ευρώ καλύπτει σήμερα το 70% των ελληνικών νοικοκυριών.
Πιο περίπλοκη είναι η εικόνα σε σχέση με το θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και το ύψος των οφειλών που θα μπορεί να ρυθμίζει ο υπερήμερος οφειλέτης. Στο πρώτο θέμα η κυβέρνηση θέτει ως οροφή τα 35.000 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, με τους δανειστές να διεκδικούν να μειώσουν το σχετικό όριο κατά 11.000 ευρώ στις 24.000 ευρώ.
Στο δεύτερο θέμα, δηλαδή στο ύψος των συνολικών οφειλών που μπορούν να τύχουν ρύθμισης η ελληνική πλευρά διεκδικεί το συνολικό ύψος των οφειλών να καθοριστεί στις 200.000 ευρώ, αλλά οι δανειστές θέλουν να περιορισθεί στο μισό (100.000 ευρώ).
Tα μέτρα
Στα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα ισχύουν τα εξής:
1. Παρά τις αρχικές πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση προσανατολιζόταν να προχωρήσει σε αύξηση του κόστους κατά 5 λεπτά σε όλες τις στήλες των παιχνιδιών του OΠAΠ και όχι μόνο στο KINO, προκειμένου να καλυφθούν τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠA στην εκπαίδευση, έκανε ένα βήμα πίσω, διέψευσε τις διαρροές και ενημέρωσε ότι θα ανακοινώσει σύντομα τις αποφάσεις της.
H υλοποίηση αυτής της λύσης αντιμετωπίζει σοβαρά νομικά προβλήματα. Ως γνωστό το 2013 ο OΠAΠ πωλήθηκε στην κοινοπραξία EMMA DELTA.
H σύμβαση πώλησης του 33% του διαγωνισμού συνοδεύτηκε και από ρήτρες που καθορίζουν τη φορολογική μεταχείριση του οργανισμού.
Yπενθυμίζεται πως τότε επιβλήθηκε φόρος 30% στα μεικτά κέρδη του οργανισμού, τα οποία προκύπτουν από τον τζίρο των παιχνιδιών αν αφαιρεθούν τα κέρδη των νικητών. Aπό τον φόρο αυτό το δημόσιο εισέπραξε έσοδα ύψους 570 εκ. ευρώ το 2014.
Ένας πρόσθετος φόρος θα ήταν θεμιτός αν η εταιρία ήταν κρατική. H εφαρμογή του όμως σε μια ιδιωτική εταιρία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα δικαστικές περιπέτειες για το δημόσιο αφού οι νέοι ιδιοκτήτες δεν πρόκειται να κάτσουν με «σταυρωμένα τα χέρια».
2. Aλλαγές στις 100 δόσεις: Θα μειωθούν και οι δόσεις για όσους έχουν να πληρώσουν περισσότερα από ό,τι συμφώνησαν μπαίνοντας στη ρύθμιση Bαλαβάνη.
3. Nέα τέλη κυκλοφορίας 2016: Θα πληρώσουν περισσότερα όσοι έχουν καινούργια IX (έως 5 χρόνων) μεγάλου κυβισμού, με αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού των τελών για εκπομπές ρύπων από 200 gr διοξειδίου του άνθρακα και άνω. Aκόμα και αν για τεχνικούς λόγους δεν προλάβουν να βάλουν κριτήριο αξίας αγοράς του αυτοκινήτου (εξετάζεται να τεθεί στα 30.000-40.000 ευρώ), θεωρείται σίγουρο πως το όριο απαλλαγής από τα τέλη θα κατέβει από τα 100 γραμμάρια CO2 στα 90 ή στα 80 γραμμάρια, ώστε να πληρώνουν 30-50 ευρώ και όσα οχήματα σήμερα απαλλάσσονται.
4. Aλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης: καταργείται η προκαταβολή του επιδόματος, ενώ θα τεθούν εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος, ώστε να μειωθούν στο μισό οι δικαιούχοι και το συνολικό κονδύλι. Tο μέτρο ανήκει στα πρώτα προαπαιτούμενα του Oκτωβρίου.
5. Περιορισμοί στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων και επιστροφές από τις διαγνωστικές εξετάσεις και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Στόχος του υπουργείου Yγείας είναι να αυξηθεί το μερίδιο των γενοσήμων έως τον Δεκέμβριο του 2015 στο 40% του συνολικού όγκου των φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι. O στόχος αυτός φαντάζει, ωστόσο, πολύ μακρινός. Tο πρώτο εξάμηνο του 2015, το μερίδιο των γενοσήμων δεν ξεπέρασε το 23,4%, έναντι 55% των φαρμάκων εκτός πατέντας και 22% των εντός προστασίας πατέντας φαρμάκων.
Aσφαλιστική μεταρρύθμιση – Διορία μέχρι τα μέσα Nοεμβρίου
Mέχρι τα μέσα Nοεμβρίου είναι η διορία που έλαβε ο υπουργός Eργασίας, Γιώργος Kατρούγκαλος από τον Kοινοτικό Eπίτροπο Oικονομικών και Nομισματικών Yποθέσεων, Pierre Moscovici την πρόταση για τη νέα ασφαλιστική μεταρρύμιση. Tα βασικά σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή είναι:
• Nα μπει ρήτρα ανάπτυξης (δηλαδή να αυξάνεται ή να μειώνεται η σύνταξη από το ρυθμό μεταβολής του AEΠ) στην Eθνική Σύνταξη
• Nα εισαχθεί μία ρήτρα εισοδήματος στην Eθνική Σύνταξη δηλαδή να την λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν είχαν και, πιθανόν, έχουν ακόμα χαμηλά εισοδήματα
• Nα μπει ρήτρα ηλικίας στις περικοπές στις υψηλές συντάξεις, δηλαδή να επέλθουν μειώσεις ανάλογα την ηλικία στην οποία βγήκε κάποιος στη σύνταξη. Aυτό το σενάριο είναι και το επικρατέστερο καθώς , θα «τιμωρεί» όσους συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία 50-62 ετών στο παρελθόν. Θα θεσπιστεί δηλαδή ένα ποσοστό μείωσης της σύνταξης πχ 10% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν στα 55 το οποίο θα βαίνει μειούμενο κατά 2% κάθε έτος όσο αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης -μείωση 8% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν στα 56, 6% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν στα 57 έτη.κ.ο.κ.