Νέες μειώσεις αναμένονται στις τιμές των φαρμάκων, με την ανακοστολόγηση που απαιτούν οι δανειστές να βρίσκεται προ των πυλών.
Στη διαφαινόμενη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη μείωση των τιμών στα γενόσημα σκευάσματα αντιτίθενται σθεναρά οι φαρμακοβιομηχανίες, ενώ οι κατάλογοι με τις νέες τιμές που θα λάβουν τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά έχουν ήδη αναρτηθεί στη σελίδα του ΕΟΦ και οι εταιρείες έχουν περιθώριο μόλις μέχρι και την Κυριακή για να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους.
Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και των βιομηχανίες αναφορικά με τη μείωση στις τιμές των γενόσημων σκευασμάτων και σε όσα δεν προστατεύονται πλέον από πατέντα (off patent) έχει φθάσει στα όρια. Τα φάρμακα εξάλλου αποτέλεσαν σημείο αιχμής στη διαπραγμάτευση των δανειστών με την κυβέρνηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όπου αποφασίστηκε η μείωση να γίνει σταδιακά, πιθανόν με ορίζοντα διετίας.
Παρόλα αυτά, για σοβαρές συνέπειες από τις συνεχείς περικοπές, τόσο στο κομμάτι της ανάπτυξης του κλάδου, όσο και στην απασχόληση συνεχίζει να κάνει λόγο η φαρμακοβιομηχανία. Οι επιχειρήσεις κατηγορούν την κυβέρνηση πως διατηρεί τις τιμές των σκευασμάτων που εισάγονται στη χώρα, μειώνοντας την αξία των εγχώριων, σε σημείο μάλιστα που δεν θα είναι πλέον δυνατή η παραγωγή τους στην Ελλάδα, αλλά και πουθενά στην Ευρώπη. Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας μάλιστα, τα φθηνότερα σκευάσματα σταδιακά θα υποκατασταθούν βαθμιαία από νέα εισαγόμενα φάρμακα.
Την ίδια ώρα, οι φαρμακοβιομήχανοι σημειώνουν ότι η επιβάρυνση και για τους ασθενείς, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι μεγάλη, δεδομένου πως σήμερα το 80% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά- και που κατά κύριο λόγο διαμορφώνουν τη φαρμακευτική δαπάνη- είναι εισαγόμενα. Σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι μειώσεις στις τιμές, αλλά και καταργηθούν τα προστατευτικά όρια των 12 ευρώ για τα σκευάσματα εκτός πατέντας και 7,8 ευρώ για τα γενόσημα, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη εξοικονόμηση, τότε εκτιμάται πως τα ελληνικά φάρμακα θα περιοριστούν μόλις στο 5% της φαρμακευτικής αγοράς.
Οι πιστωτές επιμένουν η μείωση των τιμών να γίνει άμεσα, με τις μειώσεις που έρχονται από εδώ και στο εξής να είναι μεγάλες, αφού στη διαδικασία της ανακοστολόγησης εισάγεται και ο παράγοντας του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει πως η τιμή των off patent θα διαμορφώνεται στο 50% της τιμής που είχαν όσο ήταν εντός της προστασίας ή σε αυτήν που προκύπτει από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα ποια από τις δύο είναι η χαμηλότερη τιμή.