«Κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμοί μπλοκάρουν την συμφωνία με τους δανειστές – Νέο τετ α τετ με τους Θεσμούς στις 12 το μεσημέρι
Ολοκληρώθηκαν περίπου στις 2 τα ξημερώματα, χωρίς συμφωνία, οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των Θεσμών και των Ελλήνων υπουργών, με το νέο τους ραντεβού να έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 12 το μεσημέρι.
Ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων θα ξεκινήσει με την ελπίδα να βρεθούν σημεία σύγκλισης έστω και λίγες μόνον ώρες πριν την εκκίνηση του προγραμματισμένου για σήμερα Euro Working Group (EWG). Είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί το EWG θα πρέπει να επικυρώσει την πολυπόθητη συμφωνία πριν ανοίξουν τα ξένα χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη.
Ωστόσο η σύγκληση του EWG βρίσκεται στον «αέρα», καθώς οι διαφωνίες στο ζήτημα των πλειστηριασμών και γενικότερα στο θέμα αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων παραμένουν αμετακίνητες, με τους δανειστές να ζητούν ακόμα αυστηρότερους όρους για προστασία από τους πλειστηριασμούς, αλλά πιέζουν και για μαζικές αγοραπωλησίες μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι διαφωνίες αφορούν σε κυρίως δύο ζητήματα:
1) Στο ποιος θα αναλάβει την διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.
Η ελληνική πλευρά προτείνει η αγορά των δανείων από funds και άλλους τραπεζικούς φορείς να αφορά μόνον στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, όπως ίσχυσε και στην Κύπρο.
Αντιθέτως, οι δανειστές (και ιδιαίτερα το ΔΝΤ, σύμφωνα με άλλες πηγές) πιέζουν να κατέβει πιο χαμηλά ο πήχης, με σκοπό να μεταπωλούνται και στεγαστικά δάνεια ιδιωτών ύψους κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Θέμα προέκυψε και σχετικά με το εάν ο φορέας (επενδυτικά κεφάλαια σε σύμπραξη με τράπεζες) που θα αγοράζουν τα «τοξικά» δάνεια, θα έχουν και την δυνατότητα ή όχι να διενεργούν και την είσπραξή τους. Με άλλα λόγια, αν τα funds που θα τα αγοράσουν, θα επιδιώκουν και την αναγκαστική είσπραξη των οφειλών ή θα περιορίζονται σε άλλους είδους διαχείριση και συμφωνίες.
2) Στο εάν και υπό ποιους όρους θα υπάρξει μεταφορά των «κόκκινων» δανείων σε τρίτους διαχειριστές.
Πηγές από την ελληνική πλευρά έλεγαν ότι η τελική διαπραγμάτευση αφορά στο κατά πόσον θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ώστε η τελική συμφωνία να προστατεύει περίπου το 57% – 58% των δανειοληπτών από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού.
Για να επιτευχθεί ένα τέτοιο ποσοστό, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 180.000 ευρώ, ενώ για το εισοδηματικό κριτήριο η μάχη δίνεται ώστε να συμφωνηθεί ένα ποσό της τάξεως των 30.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, πηγές από την ελληνική πλευρά έλεγαν ότι η τελική διαπραγμάτευση αφορά στο κατά πόσον θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ώστε η τελική συμφωνία να προστατεύει περίπου το 57% – 58% των δανειοληπτών από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού.
Για να επιτευχθεί ένα τέτοιο ποσοστό, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 180.000 ευρώ, ενώ για το εισοδηματικό κριτήριο η μάχη δίνεται ώστε να συμφωνηθεί ένα ποσό της τάξεως των 30.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
Τα υπόλοιπα ζητήματα
Στις λεπτομέρειες θα κριθεί η συμφωνία για τις 100 δόσεις, καθώς και στα γενόσημα φάρμακα, αν και από μόνες τους δεν φαίνονται ικανές να εμποδίσουν τη συνολική συμφωνία με τους δανειστές.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνείται ότι τον Ιούνιο του 2016 θα μειωθεί το όριο καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης από τις 30 στις 15 μέρες και, το 2017, θα μηδενιστεί, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα καθυστέρησης μόνον για μία φορά σε κάθε εξάμηνο.
Για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν τίθεται θέμα από πλευράς των Θεσμών, αλλά μένει να φανεί αν είναι εφαρμόσιμο από νομικής άποψης το ισοδύναμο της επιβολής τέλους στα τυχερά παιχνίδια.