Φόβους για άτυπο αποκλεισμό των επιχειρήσεων της περιφέρειας από τις ευεργετικές διατάξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου, εκφράζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), υπογραμμίζοντας ότι οι προτεινόμενες φοροαπαλλαγές αφορούν σε κερδοφόρες εταιρίες, η πλειοψηφία των οποίων εδρεύει στο κέντρο της χώρας.
«Υπάρχει ο κίνδυνος η πλειονότητα των επιχειρήσεων της περιφέρειας, που δεν παρουσιάζουν σημαντικά κέρδη, να μην μπορέσουν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τις φοροαπαλλαγές
Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα ελκυστικότητας του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενώ είναι δυνατόν, εν δυνάμει, να οδηγήσει στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης στην ελληνική περιφέρεια», αναφέρει ο ΣΒΒΕ σε σημερινή ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του Συνδέσμου, το σύστημα διαχείρισης των φοροαπαλλαγών δημιουργεί και πρόσθετη γραφειοκρατία, αφού ο νέος νόμος καθιερώνει προς τούτο τη διαγωνιστική διαδικασία, δηλαδή την υποβολή φακέλου επένδυσης προς αξιολόγηση από τους αρμόδιους φορείς της δημόσιας διοίκησης.
«Για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη προτείνουμε να επανέλθει το προηγούμενο σύστημα ένταξης επενδύσεων στο καθεστώς των φορολογικών απαλλαγών, το οποίο ήταν εντελώς απλό, αυτοματοποιημένο, μείωνε τη γραφειοκρατία και δεν έβαζε τις επιχειρήσεις στη διαδικασία εξόδων τόσο άμεσων όσο και έμμεσων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, ο ΣΒΒΕ επισημαίνει ότι, σε μια εποχή αγώνα κατά της γραφειοκρατίας, για τη λειτουργία του νόμου, ο οποίος έχει μόνο 17 άρθρα, απαιτείται άμεση ψήφιση Υπουργικών Αποφάσεων (στο νόμο συμπεριλήφθηκαν 29) και Προεδρικών Διαταγμάτων (τρία).
«Η μέχρι σήμερα εμπειρία λέει ότι πριν το πρώτο τρίμηνο του 2012 είναι αδύνατον να ισχύσει ο νέος νόμος. Συνεπώς αν δεν επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς αναπτυξιακό νόμο για δύο ολόκληρα χρόνια», σημειώνει, ενώ καταθέτει και συγκεκριμένες παρατηρήσεις για άρθρα του νόμου.
Ο ΣΒΒΕ προτείνει να συμπεριληφθούν στο νόμο διατάξεις για: α) την ποσόστωση κονδυλίων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, προς όφελος της δεύτερης, β) τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, γ) τη μετεγκατάσταση υφιστάμενων εταιριών από τα αστικά κέντρα, δ) τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) και τις Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (ΒΕΠΕ) και ε) για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.
Στα θετικά του νόμου, ο ΣΒΒΕ καταγράφει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων και τη δημιουργία της «Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης» (ΕΜΑ) με έδρα τη Θεσσαλονίκης.
«Προτείνουμε τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΜΑ, με την αξιολόγηση, έγκριση και έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων τεχνολογικής ανάπτυξης που θα προέρχονται από βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, τα οποία, σύμφωνα με το κείμενο του νέου νόμου, παραμένουν στις κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα”, καταλήγει η ανακοίνωση.