Το αίτημα διάσωσης της Πορτογαλίας, το οποίο ανέρχεται στα 80 δισ. ευρώ, προσκρούει σε δυσκολίες, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.
Στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες παραιτήθηκε στις 23 Μαρτίου, αφού τα προτεινόμενα σχέδια λιτότητας καταψηφίστηκαν στη Βουλή. Οι εκλογές έχουν προκηρυχτεί για τις 5 Ιουνίου, πλην όμως η αδυναμία της χώρας να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, την οδήγησαν την περασμένη Πέμπτη στην υποβολή του αιτήματος χορήγησης της ευρωπαϊκής βοήθειας.
Η ΕΕ ζήτησε την εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας που θα πρέπει να ψηφιστεί στα μέσα Μαίου στη βάση διακομματικής συναίνεσης.
Η ηγεσία της Λισσαβώνας αντιπρότεινε να δοθεί η βοήθεια, στη βάση ενός «προσωρινού σχεδίου» ενόψει των εκλογών, πλην όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι η πρόταση ήταν εκτός του πλαισίου των αποφάσεων της ευρωζώνης.
Ο Πορτογάλος Πρόεδρος Καβάκο Σίλβα υπογράμμισε, «Χρειαζόμαστε μια προσωρινή λύση ως τις εκλογές του Ιουνίου διότι το σχέδιο διάσωσης θα το διαπραγματευθεί και θα εφαρμόσει η κυβέρνηση που θα εκλεγεί σε δύο μήνες».
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρατήρησε πως «οι κανόνες είναι σαφείς. Όποιος ζητά τη βοήθεια των εταίρων της ευρωζώνης, θα πρέπει να λάβει εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για τη μείωση του ελλείμματος, γιατί το έλλειμμα είναι αυτό που τους έφερε στο σημείο να ζητήσουν βοήθεια» .
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα φροντίσει τη σωστή πληροφόρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του προέδρου της χώρας, σχετικά με τις συνομιλίες διάσωσης της ΕΕ, ενώ αναλαμβάνει την ευθύνη για την οδήγηση των διαπραγματεύσεων.
«Εμείς απλά θέλουμε να λειτουργήσει σωστά για την Πορτογαλία», είπε την Κυριακή, την τελευταία ημέρα του ετήσιου συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες.
Πρόσθεσε, «Η κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας, έτσι ώστε η χώρα να μην βρεθεί σε κανένα κίνδυνο, όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση, το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία».
Αντιπροσωπεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να μεταβεί στη Λισσαβώνα την Τρίτη, για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα οικονομικό πακέτο διάσωσης έτσι ώστε να βοηθήσουν την Πορτογαλία να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της.
Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δήλωσαν πως η Πορτογαλία πρέπει να δημιουργήσει μια πολιτική συναίνεση, προκειμένου να διαπραγματευθεί μια διάσωση.
Ο Πορτογάλος Πρόεδρος συναντήθηκε με αρχηγούς των κομμάτων την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσει στην οικοδόμηση της συναίνεσης που χρειάζεται για την πραγματοποίηση συνομιλιών σχετικά με τη δανεισμό, αλλά είπε ότι δεν έχει την ικανότητα «να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις».
Οι όροι της δέσμης μέτρων διάσωσης θα πρέπει να εξομαλυνθούν τις επόμενες δύο ως τρεις εβδομάδες και θα πρέπει να εγκριθούν στα μέσα Μαΐου, όπου και θα συνεδριάσει και πάλι η ομάδα της Ευρωζώνης.
Διαβάστε επίσης: Και η Πορτογαλία στα χνάρια Ελλάδας- Ιρλανδίας