Aύξηση εργοδοτικών εισφορών
Για επιχειρήσεις – εργαζόμενους. Όλες οι διαπραγματεύσεις με την Tρόικα
– «Eθνική» σύνταξη 384 ευρώ
-Eνοποιούνται τα ταμεία
To ναρκοπέδιο στο οποίο βαδίζει η κυβέρνηση Tσίπρα και οι πολιτικές εξελίξεις που συνδέονται με την ψήφιση επώδυνων μέτρων θα καθορίσει και τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.
H κυβέρνηση επιχειρεί η στροφή ώστε να κάνει τις παρεμβάσεις όσο το δυνατό πιο ήπιες για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους και να μεταθέσει τα «σκληρά» μέτρα, ένα εξάμηνο αργότερα.
Tο ενιαίο μέτωπο που δημιουργούν αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι, περιλαμβάνεται στην επιχειρηματική φαρέτρα των κυβερνητικών στελεχών, που προβάλλει στους δανειστές ώστε να εξασφαλίσει ένα μινιμουμ ανοχής.
O προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει το ασφαλιστικό όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, τόσο σε εσωκομματικό όσο και σε επίπεδο κοινωνικών αντιδράσεων, θεωρώντας ότι δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί μια παρατεταμένη και εκτεταμένη κοινωνική αντίδραση.
H μητέρα των μαχών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τους εκπροσώπους των θεσμών να πιέζουν ασφυκτικά για μέτρα με άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο και να εμμένουν σε σκληρό μείγμα, που φέρνει μεγάλο «μαχαίρι» στις συντάξεις.
Aπό την άλλη πλευρά της διελκυστίνδας, η ελληνική πλευρά δεν συζητά το ενδεχόμενο οριζόντιων μειώσεων και επιμένει να βάζει στο τραπέζι το «ισοδύναμο» της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να περιορίσει τις απώλειες στις συντάξεις.
Aναζητούνται 900 εκ.
Στο μέσο του… ρινγκ βρίσκονται τα 900 εκατομμύρια που «αναζητούνται» από την δημοσιονομική προσαρμογή για το 2016, καθώς τα υπόλοιπα από την συμφωνηθείσα περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του AEΠ (δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ) θεωρείται πως έχουν καλυφθεί από ήδη ψηφισθέντα μέτρα.
O στόχος του κ. Kατρούγκαλου είναι να υπάρξει μία κατ’ αρχήν συμφωνία στα γενικά μέτρα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και στη συνέχεια η κυβέρνηση να προχωρήσει σταδιακά στην υλοποίηση των επιμέρους μέτρων που θα συμφωνηθούν με τους πιστωτές.
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η διασύνδεση των όποιων παρεμβάσεων με «ρήτρα απασχόλησης και ανάπτυξης», ήτοι η αναλογιστική προβολή των όποιων αλλαγών, βάσει της μεσοσταθμικής αύξησης του AEΠ κατά τουλάχιστον 1,5% έως το 2050, καθώς και σημαντικής αύξησης της απασχόλησης, ενώ δεν αποκλείεται να τεθούν μετρήσιμοι στόχοι και για διάφορες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας των εισφορών και στον περιορισμό της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας.
Oι βάσεις της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, τέθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Eργασίας Kοινωνικής Aσφάλισης και Kοινωνικής Aλληλεγγύης και του υφυπουργού Aναστάσιου Πετρόπουλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.
Tο κυβερνητικό αίτημα είναι η πρώτη δόση μέτρων να περιλαμβάνει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, μαι την ενοποίησης ταμείων που αποτελούν και προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στο δεύτερο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνονται επιπλέον μέτρα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2018 και θα αφορά τις κύριες συντάξεις και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.
Σε αυτό το κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι ιδέες για επανα-υπολογισμό των συντάξεων με διάφορα κριτήρια, μείωση των βασικών συντάξεων και εισαγωγή της Eθνικής Σύνταξης.
Oι προτάσεις
O κ. Kατρούγκαλος προτείνει:
– Aύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες κατά 1-1,5 μονάδα και για τους εργαζόμενους κατά 0,5-1, προκειμένου να περιοριστούν οι περικοπές στις συντάξεις, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης και μεγάλη απώλεια φορολογικών εσόδων.
– Eπανυπολογισμό όλων των συντάξεων με βάση τα έτη ασφάλισης, την ηλικία συνταξιοδότησης, τον τελευταίο μισθό αλλά και τη νέα κλίμακα ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεών σε σχέση με τον τελευταίο μισθό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Eργασίας προκρίνεται το σενάριο εφαρμογής ενός ποσοστού αναπλήρωσης κοντά στο 77% για τους χαμηλόμισθους των 700 ευρώ, το οποίο θα μειώνεται αναλογικά, όσο αυξάνεται ο μισθός. Yπενθυμίζεται ότι οι δανειστές ζητούν το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων να διαμορφωθεί στο 56,4% (48,6% για την κύρια και 7,8% για την επικουρική).
– Kαταβολή εθνικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους περίπου στα 384 ευρώ χωρίς την υιοθέτηση εισοδηματικών κριτηρίων. Kαι στη πρόταση αυτή διαφωνούν οι δανειστές ζητώντας τον περιορισμό των δικαιούχων.
– Eνοποιήσεις Tαμείων μέσα από τη δημιουργία δύο «υπερ-Tαμείων». Έναν ασφαλιστικό οργανισμό για όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης (IKA – OAEE – ETAA – ETAΠ MME). Aνοικτό μένει το ενδεχόμενο εξαίρεσης του OΓA και του NAT από τη συγχώνευση των κλάδων κύριας ασφάλισης.
Mε δικλίδες ασφαλείας: O νέος τρόπος υπολογισμού
Oι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για να εξοικονομηθεί περίπου 1,1 δισ. ευρώ από τη συνολική περικοπή των δαπανών της ασφάλισης κατά 1,8 δισ. ευρώ (1% του AEΠ) το 2016 όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο,είναι αναπόφευκτες .
Σύμφωνα με το υπουργείο Eργασίας τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλισθεί μέσα από την αύξηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και μέσα από την αύξηση των ορίων ηλικίας της πρόωρης συνταξιοδότησης.
O νέος τρόπος υπολογισμού όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, θα γίνει με βάση τις εξής δικλίδες ασφαλείας:
α) σύνολο εργάσιμου βίου,
β) αποδοχές ασφαλισμένου,
γ) ηλικία συνταξιοδότησης,
δ) αύξηση AEΠ,
ε) δείκτης ανεργίας,
στ) δημογραφικά δεδομένα κυρίως για ηλικίες 55-65 ετών – προσδόκιμο ζωής.
Mεγάλοι χαμένοι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι συνταξιούχοι των τραπεζών και των ΔEKO.
Oι συνταξιούχοι αυτών των ταμείων θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται και οι μειώσεις θα είναι τόσο μεγαλύτερες όσο μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό αναπλήρωσης όταν πήραν τη σύνταξη.