Εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων ξεκινούν οι Τράπεζες δίνοντας bonus στους καταθέτες που θα τα επιστρέψουν στα γκισέ.
Μάλιστα και η κυβέρνηση πρόκειται να θεσμοθετήσει σειρά φορολογικών κινήτρων για όσους επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες.
Χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας -παρουσιάζοντας το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ- δήλωσε χαρακτηριστικά: Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως εξασφαλισμένες, καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει αποσοβηθεί πλέον ο κίνδυνος κουρέματος.
Κατσέλη: Επιστροφή στην ομαλότητα
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, κ. Λούκα Κατσέλη, η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης σηματοδοτεί την επιστροφή στην ομαλότητα και θα οδηγήσει σταδιακά στην άρση των capital controls, απαραίτητη προϋπόθεση για να πεισθούν οι αποταμιευτές ότι δεν υπάρχει ρίσκο για τις καταθέσεις τους.
Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους θέτουν σε εφαρμογή σχέδια, ώστε μέσα στο 2016 να επιστρέψουν στις τράπεζες περί τα 20 με 25 δισ. ευρώ, από τα 45 δισ. ευρώ που «έφυγαν» από τον Οκτώβριο του 2014. Και όπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, ενισχυτικός παράγοντας θα είναι η κυοφορούμενη ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ, που θα δίνει φορολογικά κίνητρα σε όσους επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες, είτε αυτά βρίσκονται στο εξωτερικό είτε «κρυμμένα» σε θυρίδες και στρώματα.
Και καθώς ζούμε στην εποχή των capital controls, οι τραπεζίτες περιμένουν ευελιξία από το οικονομικό επιτελείο, στα κίνητρα που θα δοθούν στους καταθέτες.Πρώτο βήμα: Το «φρέσκο χρήμα» να μην υπόκειται στους περιορισμούς των capital controls.
Καλαντώνης: Στόχος η αύξηση της ρευστότητας
Oπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Θόδωρος Καλαντώνης: Για να επιταχυνθεί η αύξηση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε άμεσα στην επόμενη φάση χαλάρωσης των capital controls, ξεκινώντας από την πλήρη απελευθέρωση των χρημάτων που, από τα σπίτια και τις θυρίδες, επιστρέφουν ξανά στο τραπεζικό σύστημα.
Αυτό σημαίνει ότι το χαρτονόμισμα που επιστρέφει στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να είναι απολύτως ελεύθερο, να μην υπόκειται δηλαδή στους περιορισμούς των capital controls. Ο πελάτης θα μπορεί να ξαναπάρει σε χαρτονόμισμα οποιαδήποτε στιγμή το ποσό που καταθέτει, να το στείλει με έμβασμα στο εξωτερικό ή να κάνει πληρωμές στο εξωτερικό.
Τα φορολογικά κίνητρα
Μέχρι το τέλος του χρόνου πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για «οικειοθελή» αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων στο εξωτερικό και το εσωτερικό με καταβολή φόρου και απαλλαγή από «πόθεν έσχες», πρόστιμα και προσαυξήσεις. Μάλιστα στο τραπέζι βρίσκεται και σενάριο να έχουν ακόμα χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή εκείνοι που όχι μόνο θα φέρουν τα χρήματα στις τράπεζες, αλλά και θα τα επενδύσουν είτε για αγορά ακινήτων είτε για στήριξη επενδυτικών σχεδίων κ.λπ. Και ακόμα όσοι τα δηλώσουν κλείνουν κάθε εκκρεμότητα με την Εφορία και δεν κινδυνεύουν με δήμευση χρημάτων και περιουσίας, με βάση το νέο περιουσιολόγιο.
Μπόνους και πόντοι
Οι τράπεζες, καθώς τα επιτόκια είναι χαμηλά, επιβραβεύουν τους καταθέτες που χρησιμοποιούν τις χρεωστικές κάρτες για αγορές με πόντους που εξαργυρώνονται σε επόμενες αγορές σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, πολυκαταστήματα κ.λπ.
Εβδομαδιαίος εκτοκισμός
Ξεκινούν εκστρατεία για την προσέλκυση κεφαλαίων, με επιπλέον κίνητρα, όπως είναι ο εβδομαδιαίος εκτοκισμός αλλά και επιστροφή μετρητών αναλογικά για κάθε 1.000 ευρώ που επιστρέφουν στην τράπεζα