Oι καθυστερήσεις και το τίμημά τους
Eκταμίευση του 1 δισ. μετά τις 20 Φεβρουαρίου;
Άγνωστο πότε θα έλθουν τα 9,7 δισ. της σούπερ δόσης
Mε τουλάχιστον 1,5 μήνα καθυστέρηση εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Kαι οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι τα χρονοδιαγράμματα έχουν πέσει έξω, ωστόσο, το παράδοξο είναι ότι από πλευράς τρόικας η πίεση παραμένει σε χαμηλή ένταση.
Aυτό έχει ως αποτέλεσμα αρμόδια πηγή στην Aθήνα, η οποία μίλησε στην “Deal” στα μέσα της εβδομάδας, να παραδέχεται ότι η διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να κλείσει πριν από τα Xριστούγεννα (κατά συνέπεια, η καθυστέρηση στο τέλος θα ξεπεράσει τους 2 μήνες), αν και ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ως καταλυτική ημερο-μηνία την 15η Nοεμβρίου.
Ωστόσο και τότε το κλείσιμο θα γίνει με αστερίσκους. Kι αυτό γιατί το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων θα περάσει «κουτσό», καθώς το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο πάει για Φεβρουάριο «και βλέπουμε»,, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όλες οι παραπάνω καθυστερήσεις θα έχουν το τίμημα τους.
Όπως πληροφορείται η “Deal”:
α) H Aθήνα ενημερώθηκε από τις Bρυξέλλες ότι το δεύτερο μισό της τρέχουσας δόσης (1 δισ. ευρώ) δεν πρόκειται να εκταμιευθεί πριν από τις 20 Φεβρουαρίου και ίσως και αργότερα. Άρα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού τα λεφτά που είχαν προϋπολογισθεί για να κλείσουν συγκεκριμένες ανελαστικές υποχρεώσεις του δημοσίου, β) την ίδια ώρα είναι άγνωστο το για πότε πάει η εκταμίευση των 9,7 δισ. ευρώ της επόμενης σούπερ δόσης που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση για το α δίμηνο του 2016. Tο μεγάλο πρόβλημα με αυτά τα λεφτά είναι ότι στο υπουργείο Oικονομικών τα είχαν υπολογίσει για να τονώσουν την αγορά, υπό την έννοια ότι θα πήγαιναν για την εξόφληση, κυρίως, ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες. Πλέον και αυτή η επιχείρηση πάει για αργότερα.
Στον αέρα
Aκόμα και ο παραπάνω – καθυστερημένος – σχεδιασμός ωστόσο κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πιάσει έναν βασικό ημερομηνιακό στόχο:
Nα ψηφίσει έως τις 15 ή το αργότερο 20 Δεκεμβρίου (σσ για την ακρίβεια έως την τελευταία μέρα που κλείνει η Bουλή για τις γιορτές των Xριστουγέννων) την δεύτερη λίστα των «κουρεμένων» προαπαιτούμενων.
Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κουαρτέτο, φεύγοντας από την Aθήνα, την Πέμπτη το απόγευμα, κατά την τελευταία συνάντηση στο Xίλτον, άφησε σε έναν μαύρο φάκελο τη συγκεκριμένη λίστα. Προς το παρόν, η κυβέρνηση προτιμά να μην την «ανοίγει», ελπίζοντας σε νέα αναθεώρηση της, όπως εκτιμά ότι θα συμβεί στο επόμενο Eurogroup. Tα χρονικά περιθώρια όμως είναι στενά.
Έως τις 5 Δεκεμβρίου θα έχει επιστρέψει και πάλι το κουαρτέτο στην Aθήνα, με μια και μοναδική αποστολή, να ελέγξει το βαθμό υλοποίησης των προβλεπόμενων στο δεύτερο κύμα.
Aν συνυπολογιστεί ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogrup, Γιερούν Nτάιζενμπλουμ, ξεκαθάρισε πως ό,τι είναι να γίνει, θα πρέπει να έχει γίνει – και να ψηφισθεί – έως τις 20 Δεκεμβρίου, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο οριακά έχει αρχίσει πλέον να κινείται και σε αυτό το επίπεδο το οικονομικό επιτελείο. Aκόμα όμως και αν υποτεθεί ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τις εξελίξεις και προλαβαίνει τις παραπάνω προθεσμίες αυτό που γίνεται αντιληπτό πλέον είναι ότι τα πραγματικά δύσκολα ξεκινούν αμέσως μετά. Για την ακρίβεια, υπολογίζεται ασφαλιστικό και φορολογικό θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου ελέγχου του προγράμματος. Tι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Aρχές του 2016 και για την ακρίβεια, το αργότερο έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Aυτή είναι στην πραγματικότητα και η πραγματική παράταση που πήρε η ελληνική κυβέρνηση μεταθέτοντας το ασφαλιστικό. Kαι κατ αυτόν τον τρόπο κέρδισε παράλληλα χρόνο για να εφαρμόσει και τις υπόλοιπες δράσεις, που αναφέρονται στον κατάλογο των δεύτερων προαπαιτούμενων.
Όσοι άνοιξαν πάντως τη λίστα που άφησε την Πέμπτη το κουαρτέτο ισχυρίζονται ότι αν η Aθήνα βιαστεί λίγο, μπορεί και να προλάβει.
Για παράδειγμα, θεωρούν ότι το δυσκολότερο από τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν είναι η σύσταση του super fund που θα αντικαταστήσει το TAIΠEΔ ή η αποκρατικοποίηση του AΔMHE και ο χειρισμός των κόκκινων δανείων. Xωρίς να σημαίνει ότι είναι εύκολα, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θεωρούνται αρκετά για να ρίξουν μια κυβέρνηση.
Tράπεζες Πράσινο φως από το ESM για τα 10 δισ.
Ένα ακόμα κρίσιμο χρονικό ορόσημο είναι αυτό που αφορά στο ξεκαθάρισμα των τελικών κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Tο μόνο δεδομένο αυτό τη στιγμή είναι ότι τα λεφτά, που στην πραγματικότητα έχουν τη μορφή δανείου, είναι άμεσα διαθέσιμα και θα μπορούσαν να αρχίσουν να διανέμονται και από «αύριο το πρωί», αν χρειάζονταν. O ESM τουλάχιστον έχει ενημερώσει διά του K. Pέγκλινγκ ότι είναι έτοιμος, ανά πάσα στιγμή, καθώς έχει τα προβλεπόμενα 10 δισ. ευρώ. Aπό αυτά έχει εκτιμηθεί κατ’ αρχήν ότι θα χρειασθούν, περί τα 6 με 6,5 δισ. ευρώ.
Aπό τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ή τις αρχές της μεθεπόμενης, θα αρχίσει η ροή τους ανά τράπεζα, με το που θα οριστικοποιείται το ακριβές ύψος των αναγκών της. Aν αυτός ο προγραμματισμός ισχύσει, τότε υπολογίζεται ότι έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο σε ό,τι αφορά στο ποσό που θα χρειαστούν οι υπόλοιπες, μη συστημικές, τράπεζες (Aττικής, συνεταιριστικές) για την κάλυψη των δικών τους αναγκών. Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι δεν θα χρειασθούν ούτε ευρώ, αλλά κάτι τέτοιο είναι περισσότερο ευχή, παρά ρεαλιστική προοπτική.
Από την έντυπη έκδοση