Εναρκτήρια ημερομηνία η σημερινή για τη διαδικασία κατάσχεσης καταθέσεων προς τους οφειλέτες των ταμείων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σε συνεργασία με τις τράπεζες και το ΥΠΟΙΚ.
Πρώτοι «πληγέντες» οι τουλάχιστον 100.000 οφειλέτες, των οποίων οι αρρύθμιστες οφειλές ξεπερνούν συνολικά τα 6 δισ. ευρώ. Εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) από τη μία ξεπαγώνει τις διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων που είχαν σταματήσει λόγω της επιβολής των capital controls, ενώ από την άλλη, θα γίνονται αυτόματα, μέσω τραπεζών.
Οι τράπεζες που εντάσσονται σε πρώτη φάση είναι η Εθνική, η Alpha, η Πειραιώς, η Attica Bank, η Unicredit Bank και η Aegean Baltic Bank, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες θα ενταχθούν στο σύστημα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά.
Βάσει του σχεδιασμού, το ΚΕΑΟ θα μπορεί να αποστέλλει στα πιστωτικά ιδρύματα έως και 600 κατασχετήρια την ημέρα ανά τράπεζα. Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα τα τέσσερα περιφερειακά ΚΕΑΟ (Α’ και Β Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης), καθώς και τα 17 περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν ήδη τμήματα ΚΕΑΟ.
Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ έχουν ήδη κατηγοριοποιήσει τις οφειλές, ενώ έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν και άλλα μέτρα εντοπισμού «κρυφού» πλούτου, μέσω της διασύνδεσης με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), από την οποία αντλούν στοιχεία για την περιουσία των οφειλετών και για τις τραπεζικές καταθέσεις τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 110-120 δισ. ευρώ η απόφαση του υπουργείο Οικονομικών για τη ρευστότητα όσων έχουν οφειλές στην εφορία (κατ’επιταγήν μνημονίου) θα προβλέπει ότι με το πάτημα ενός κουμπιού θα δεσμεύονται αυτόματα όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, εφόσον οι οφειλές του φορολογουμένου υπερβαίνουν τις 70.000 ευρώ.
Το σχέδιο της απόφασης που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής: η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, κατόπιν εντολής θα στέλνει λίστα στις τράπεζες με τους ΑΦΜ των οφειλετών που θα χρωστούν πάνω από το όριο που θα προβλέπει η απόφαση (το ποσό των 70.000 ευρώ μπορεί να διαφοροποιηθεί). Οι τράπεζες θα δεσμεύουν τα ποσά μέσα σε καθορισμένη ημερομηνία και θα επιστρέφουν στο υπουργείο Οικονομικών τα ποσά που εντόπισαν προκειμένου στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές να προχωρούν σε κατασχέσεις.
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι παράλληλες έρευνες για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας ή χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη (από ενοίκια, μισθούς, συντάξεις ή και κληρονομιές), ενώ ερευνώνται εξονυχιστικά οι περιπτώσεις παύσης εργασιών και πτωχεύσεων.