Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η μείωση του ελλείμματος για την Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα δεν πρέπει να καταστεί ο μόνος στόχος των τριών κυβερνήσεων για την έξοδό τους από τη δυσμενή κατάσταση.
Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης υποστηρίζουν πως κλειδί για την επίλυση του ζητήματος είναι η μείωση δαπανών. Στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών που έγινε στην Ουγγαρία την προηγούμενη Παρασκευή και Σάββατο, οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη για μειώσεις δαπανών στην Πορτογαλία.
Ωστόσο, ακόμα και αν το έλλειμμα μειωθεί, παραμένει έλλειμμα.
Η ικανότητα της κάθε χώρας να αποπληρώσει το χρέος της, εξαρτάται από την κατάσταση της εκάστοτε οικονομίας –όσο πιο μεγάλο είναι το ακαθάριστο του εγχώριου προϊόντος, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα για το εισόδημα να μπορεί να αυξηθεί μέσω της επιβολής φόρων και να μετακυλίσει στους πιστωτές.
Οι πολιτικοί της Ευρωζώνης φαίνεται να έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο χρέος και στον τρόπο αποπληρωμής του και έχουν αφήσει πίσω τη σημασία της οικονομικής ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αυτό είναι και το πρόβλημα με τη λιτότητα.
Η είσοδος σε ένα πρόγραμμα περικοπών μπορεί να απωθήσει τους επενδυτές ομολόγων και να οδηγήσει σε πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Οι περικοπές οδηγούν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε πιο προσεκτικά και μικρά βήματα όσον αφορά τις αποδοχές τους και τις προοπτικές των εσόδων, κάτι που πλήττει την ανάπτυξη.
Η σημασία των εξαγωγών
Η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία χρειάζεται να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Ήδη, ο Ζοζέ Σόκρατες, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, υπογράμμισε την Κυριακή την επιθυμία του για εμπορική ανάπτυξη, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξαγωγές.
Η Ελλάδα έχει αρχίσει την πορεία για ανακούφισή της από τη δυσμενή κατάσταση, μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας. Ωστόσο, χωρίς μια ισχυρή υπάρχουσα βάση των εξαγωγικών επιχειρήσεων, αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο, ιδιαίτερα εφόσον οι υφιστάμενες ρυθμίσεις καθιστούν το ξεκίνημα μιας επιχείρησης δύσκολο και δαπανηρό.
Τα προειδοποιητικά σημάδια είναι ήδη εκεί. Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα για το 2010 ήταν σημαντικά υψηλότερο από τον αρχικό της στόχο, όπως και το έλλειμμα της Πορτογαλίας. Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πρόσφατα ανέφερε ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις και τους φόρους εισοδήματος ήταν σημαντικά χαμηλότερα από τα αναμενόμενα, κατά τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Η Ευρωζώνη ίσως να αποφεύγει τις συζητήσεις για στρατηγικές ανάπτυξης των τριών χωρών γιατί ίσως να μην υπάρχει ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη, τα προβλήματα χρέους θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
Οι τρεις χρεωμένες χώρες ίσως να συνεχίσουν να βρίσκονται στην ίδια κατάσταση για τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι χώρες εκείνες που στηρίζονται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα υποβληθούν σε “αυστηρή ανάλυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.”