Την έντονη διαφωνία του, για την τροπολογία του Νίκου Φίλη, που εισήχθη στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια και προβλέπει την ρουσφετολογικού τύπου επιλογή νέων διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω προσωπικής συνέντευξης, εκφράζει ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αθήνα.
«Η ψήφιση των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια δεν θα ήταν σύμφωνη με το μνημόνιο και θα μας υποχρέωνε να επανεξετάσουμε την αξιολόγησή μας για την συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για την εφαρμογή του προγράμματος ESM», αναφέρει ο κ. Κοστέλο σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, σύφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία αυτή του Νίκου Φίλη είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς θεωρείται ότι «ανοίγει την πόρτα» σε ρουσφετολογικές αξιολογήσεις και αναβαθμίσεις βάσει κομματικών κριτηρίων. Ο κ. Φίλης εντάσσει εκ νέου στην αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης την προσωπική συνέντευξη, παρά το γεγονός ότι είχε αφαιρεθεί από τον προκάτοχό του, Αριστείδη Μπαλτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην σχετική τροπολογία προβλέπεται και «μαγνητόφωνο», για να «διασφαλίζεται η διαφάνεια».
Το κριτήριο της συνέντευξης για την επιλογή των υποψηφίων των Διευθυντών Εκπαίδευσης θα έχει 15 μόρια, αποτελώντας στην ουσία το βασικό κριτήριο επιλογής και στη συνέχεια θα ακολουθούν κριτήρια, όπως η μόρφωση και η εμπειρία! Τα Περιφερειακά Συμβούλια που θα κρίνουν τους υποψηφίους θα αποτελούνται από τον περιφερειακό διευθυντή κάθε περιοχής (διορισμένο από την κυβέρνηση), ένα σύμβουλο και έναν καθηγητή πανεπιστημίου (διορισμένους από τον υπουργό Παιδείας) και δύο αιρετούς εκπροσώπους των συνδικαλιστών των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, ο Ντέκλαν Κοστέλο στην επιστολή του επισημαίνει πως η τροπολογία αυτή είναι αντίθετη με την έκκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.