Νέα πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

Μειώσεις επικουρικών και αύξηση εισφορών για να σωθούν οι κύριες

 

Εναλλακτική πρόταση για το Ασφαλιστικό καταθέτει την Πέμπτη στους δανειστές ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Σύμφωνα με Τα Νέα, θα προβλέπει μειώσεις επικουρικών συντάξεων και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών μαζί με τις ενοποιήσεις Ταμείων και τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους.

 

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας προχθές στη δημόσια τηλεόραση, δεσμεύτηκε ότι δεν θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις. Αντίθετα επέμεινε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρονικό διάστημα αποτελεί προσφορότερη λύση προκειμένου να μην υποστεί για 12η φορά μείωση η αδύναμη κατηγορία των συνταξιούχων.

 

Πάντως οι δανειστές απορρίπτουν μια ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και για να εξοικονομηθεί το ποσό των 1,8 δισ. έως το τέλος του 2016 προτάσσουν ως επικρατέστερο σενάριο τη μείωση κατά 15% των συντάξεων άνω των 800 ευρώ.

 

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση των εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για 3 χρόνια έως ότου αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Συγκεκριμένα προτείνεται αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα στις κύριες συντάξεις (εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΙΚΑ) και αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις επικουρικές (0,5 για εργοδότες και 0,5 για εργαζομένους).

 

Για τις επικουρικές συντάξεις η κυβερνητική πρόταση θα προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις 6,5% (σ.σ. για όσες ξεπερνούν τα 173 ευρώ) και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.

 

Επίσης, για τους νέους συνταξιούχους η σύνταξη θα αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής και της αναλογικής/ανταποδοτικής σύνταξης υπό την εγγύηση του κράτους. Η εθνική θα κινείται πέριξ των 384 ευρώ, θα δίνεται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και θα χρηματοδοτείται από το κράτος. Η κυβέρνηση επιδιώκει την καταβολή της χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, παρ’ ότι αντιδρούν οι θεσμοί.

 

Το αναλογικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών. Ακόμη δεν είναι γνωστό το ποσοστό αναπλήρωσης: η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60% – 65%, ενώ οι θεσμοί ζητούν να μην υπερβαίνει το 50% – 55%.

 

Τέλος, για τα εφάπαξ το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νέο μαθηματικό τύπο που θα οδηγεί μεσοσταθμικά σε περικοπές της τάξης του 10%.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ