Στην «βάσανο» του κουαρτέτου οι Τσακαλώτος, Αλεξιάδης και Σταθάκης
Χαμηλώνει τους τόνους η κυβέρνηση, στην απαίτησή της να εξαιρεθούν τα στεγαστικά δάνεια από τα distress funds, να περάσει το 100% του ΑΔΜΗΕ στο κράτος και να έρθουν αυξήσεις αντί μειώσεων στους μισθούς του Δημοσίου, μετά την σταθερή άρνηση των εκπροσώπων των δανειστών.
Σήμερα, για τρίτη μέρα, συνεχίζονται οι συζητήσεις στην Αθήνα, με κύριο άξονα:
1) «Κόκκινα» δάνεια
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες οι θεσμοί έβαλαν «πάγο» στην πρόταση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη να εξαιρέσει τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων από την εκχώρησή τους σε τρίτους (distress funds).
«Δεν το συζητάμε, εμείς τα έχουμε εξαιρέσει, μόνον επιχειρηματικά δάνεια θα δοθούν» επιμένουν πηγές της κυβέρνησης. Μπροστά στην θέση αυτή, οι δανειστές ζητούν «εδώ και τώρα» νομοθεσία για να μπορούν να εκχωρηθούν όλα τα στεγαστικά δάνεια, χωρίς διακρίσεις. Κι αυτό παρ΄ότι στα 13 προαπαιτούμενα που ενέκρινε το Eurogroup προβλέπεται ότι τον Δεκέμβριο θεσμοθετείται η εκχώρηση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων για να έρθει το 1 δισ. ευρώ, και τον Ιανουάριο θα γίνει το ίδιο για στεγαστικά και δάνεια μικρομεσαίων, για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.
Παρά την κόντρα, ως πιο πιθανή συμβιβαστική λύση φαντάζει πλέον αυτό ακριβώς που προβλέπεται στην απόφαση του Eurogroup, δηλαδή να ανοίξει τώρα ο δρόμος για την πώληση των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων και ένα μήνα αργότερα να ακολουθήσουν και τα άλλα.
2) ΑΔΜΗΕ
το σχέδιο Σκουρλέτη για να δοθεί το 100% του ΑΔΜΗΕ στο κράτος συναντά δυσκολίες. Οι θεσμοί συμφωνούν να κρατήσει το δημόσιο το 51%, αλλά θέλουν να ασκεί διοίκηση ο ιδιώτης με μειοψηφικό ποσοστό.
Συμφωνούν επίσης να μην εισπράξει τίποτα επί τους παρόντος η ΔΕΗ που θα παραχωρήσει την θυγατρική της, αλλά να της καταβάλλεται σε βάθος χρόνου (πχ μια δεκαετία) ένα τίμημα. Ούτε το ποσό της απαίτησης της ΔΕΗ έχει προσδιορισθεί, αλλά τα 600 εκατομμύρια για τα οποία γινόταν λόγος παλαιότερα φαίνεται να ανήκουν και αυτά στο παρελθόν. Οι συνομιλίες με τον κύριο Σκουρλέτη θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.
3) Ταμείο των 50 δισ. ευρώ
Το θέμα θα συζητήσει σήμερα με τους Θεσμούς ο Eυκλείδης Τσακαλώτος.
Είναι από τα προαπαιτούμενα που έχουν καθυστερήσει και πρέπει να συμφωνηθούν οι όροι υπό τους οποίους θα μεταβιβαστεί προς αξιοποίηση στο νέο Ταμείο κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ, σε βάθος 30ετίας.
Σύμφωνα με την συμφωνία της 12ης Ιουλίου, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σήμερα για το ΤΑΙΠΕΔ, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν θα διατίθενται εξ ολοκλήρου για την πληρωμή του χρέους, αλλά τα μισά προορίζονται για την στήριξη των ελληνικών τραπεζών, ενώ από τα υπόλοιπα, τα μισά θα πηγαίνουν για το χρέος και τα άλλα μισά θα μένουν στην Ελλάδα για επενδύσεις ή και για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.
4) Φορολογία
Η επαναφορά των αποδείξεων δεν ήταν στα προαπαιτούμενα. Με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη το κουαρτέτο θα συζητήσει:
– Για τη μορφή που θα λάβει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η ελληνική πλευρά να δημιουργηθεί μια “ημι-ανεξάρτητη” Γενική Γραμματεία Φορολογικής Διοίκησης, εκτός του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι θεσμοί ζητούν να δημιουργηθεί μια πλήρως Ανεξάρτητη από την κυβέρνηση Φορολογική Αρχή. Είναι ειλημμένη απόφαση πάντως ότι σε αυτόν τον νέο φορέα θα μεταφερθεί και το ΣΔΟΕ.
– Το Βελγικό σύστημα καταπολέμησης της απάτης ΦΠΑ (“καρουζέλ”). Η κυβέρνηση έχει αργήσει τέσσερις μήνες να εφαρμόσει το μέτρο, που ήταν και πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη, είχε μπει τον Αύγουστο στο Μνημόνιο και υπολογίζεται να αποδώσει 1 δισ. ευρώ το χρόνο στο δημόσιο (δηλαδή ήδη χάθηκαν 300-400 εκατομμύρια, όπως τα υπολόγιζε και ο Γιάνης Βαρουφάκης).
5) Μέχρι αύριο Παρασκευή θα κλείσουν και οι αλλαγές στο νέο μισθολόγιο (όπου στην κυβέρνηση λένε πως οι δανειστές δεν πιέζουν για άλλες μειώσεις μισθών) αλλά και άλλες αλλαγές σε αγορές και επαγγέλματα σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.