Η σταθεροποίηση της Κίνας και οι ενισχυμένες επενδύσεις στις αναπτυγμένες αγορές θα υποστηρίξουν το παγκόσμιο εμπόριο, αναφέρει στην εξαμηνιαία έκθεσή της “HSBC Trade Forecast” η τράπεζα, ενώ κάνει λόγο για κυκλική ανάκαμψη στους βασικούς κλάδους της οικονομίας.
Στην ίδια έκθεση η HSBC διαπιστώνει επίσης πως οι προσπάθειες απελευθέρωσης του εμπορίου κερδίζουν έδαφος.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στην έκθεσή της η HSBC, μετά από μια απότομη επιβράδυνση του εμπορίου που σημειώθηκε φέτος ως αποτέλεσμα του περιορισμού της ζήτησης στις αναπτυσσόμενες αγορές, οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι η Δύση θα ηγηθεί μιας μετριοπαθούς ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου, η οποία θα διευρυνθεί και θα επιταχυνθεί μεσοπρόθεσμα σύμφωνα με την έκθεση της HSBC, “HSBC Trade Forecast”.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης Global Trade Confidence υποχώρησε κατά τέσσερεις μονάδες, αγγίζοντας τις 120 στο δεύτερο εξάμηνο του 2015, η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν (64%) αναμένουν ότι ο όγκος του εμπορευματικού εμπορίου θα αυξηθεί κατά τους επόμενους έξι μήνες. Όσον αφορά στο απώτερο μέλλον, σύμφωνα με την έκθεση Trade Forecast, η αύξηση των εισαγωγών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θέτει τις βάσεις για μια μέτρια ανάκαμψη, η οποία θα ενισχυθεί καθώς σταθεροποιούνται οι οικονομικές συνθήκες στην Κίνα.
Ο Stuart Tait, Head of Global Trade and Receivables Finance της HSBC, σχολίασε: “Φέτος, το εμπόριο έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας διαφόρων παραγόντων – από την πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και της κινεζικής βιομηχανικής παραγωγής, μέχρι την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η πρόσφατη υποτονική απόδοση θα ταίριαζε πιο πολύ με μια περίοδο οικονομικής ύφεσης παρά με μια φάση ανάκαμψης. Πάντως, δεν διανύουμε περίοδο παγκόσμιας ύφεσης και γι’ αυτό βλέπουμε τη φάση αυτή ως μια μεταβατική ύφεση, της οποίας έχουμε προσπεράσει το χαμηλότερο σημείο”.
Σκιαγραφώντας τους βασικούς παράγοντες της ανάκαμψης του εμπορίου, η μελέτη καταδεικνύει τις 5 βασικές παγκόσμιες τάσεις που θα έχουν θετικό αντίκτυπο:
• Η σταθεροποίηση της Κινεζικής οικονομίας
• Η ενίσχυση των επενδύσεων στηρίζει τη σταθερή ανάκαμψη της ζήτησης για εισαγωγές στις αναπτυγμένες αγορές
• Η κυκλική ανάκαμψη στους βασικούς κλάδους της οικονομίας
• Οι προσπάθειες απελευθέρωσης του εμπορίου κερδίζουν έδαφος
• Η επέκταση των ευκαιριών για ανάπτυξη του εμπορίου των υπηρεσιών
Σύμφωνα με τη μελέτη, παρά τις μεσοπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βασικές αναδυόμενες αγορές και ειδικά η Κίνα και η Βραζιλία, πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες θα επωφεληθούν από τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό μεσοπρόθεσμα να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα ανάκαμψης της οικονομίας και του εμπορίου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι οικονομίες της Ασίας αναμένεται να είναι βασικοί συντελεστές του παγκόσμιου εμπορίου, με τις εμπορευματικές ροές μεταξύ των χωρών του νότου να γνωρίζουν την ταχύτερη ανάπτυξη.
Οι κλάδοι με κυκλικότητα όπως οι εξοπλισμοί μεταφορών αναμένεται στο άμεσο μέλλον να επωφεληθούν περισσότερο από την ανάκαμψη, ενώ κλάδοι όπως τα χημικά και ο μηχανολογικός εξοπλισμός θα επωφεληθούν όσο οι επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα ενισχύονται. Σταδιακά, η ανάκαμψη θα δώσει ώθηση στη ζήτηση για πρώτες ύλες και ορυκτά καύσιμα, στηρίζοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και συμβάλλοντας στην ανάκαμψη του εμπορίου σε όρους αξίας.
Οι πολιτικές κινήσεις προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης του εμπορίου εξακολουθούν να έχουν την πιθανότητα να αποτελέσουν μια έκπληξη για την ανοδική πορεία του παγκόσμιου εμπορίου. Η αξιοσημείωτη πρόοδος που έχει παρατηρηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου περιλαμβάνει την αναμονή της κύρωσης της συμφωνίας “Trade Facilitation Agreement” και η ολοκλήρωση του προσχεδίου της συμφωνίας “Information Technology Agreement”. Επιπλέον, σε επίπεδο γεωγραφικής περιφέρειας, η ολοκλήρωση της συμφωνίας “Trans-Pacific Partnership” αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της επίτευξης της μεγαλύτερης συμφωνίας της εικοσαετίας για το εμπόριο. Αυτές οι συμφωνίες δεν σχετίζονται μόνο με το εμπορευματικό εμπόριο, αλλά και με το εμπόριο υπηρεσιών, το οποίο παρουσίασε μικρότερη μείωση σε σχέση με το εμπόριο αγαθών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και σημείωσε πιο σταθερή άνοδο έκτοτε.