Μείωση άνω του 70% σε σχέση με το συνολικό προϋπολογισμό του ΕΜΠΑΕ 2006-2015 που καταργείται, παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του νέου Μακροπροθέσμου Προγράμματος Προμηθειών Αμυντικών Υλικών των Ενόπλων Δυνάμεων για την επόμενη 15ετία.
Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα για το πρόγραμμα αμυντικών προμηθειών, στα οποία γίνεται λόγος για παραγγελίες ύψους 13,5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.
Το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Προμηθειών Αμυντικών Υλικών των Ενόπλων Δυνάμεων, υπενθυμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, έχει 15ετή διάρκεια και εγκρίνεται με απόφαση του ΚΥΣΕΑ μετά από εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και αφού προηγηθεί διεξοδική συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Η πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας διαμορφώνεται σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Αμυνας, μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων στο οποίο εισάγεται συνολική πρόταση του Α/ΓΕΕΘΑ για όλους τους Κλάδους.
Όπως έχει ήδη δηλώσει ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΕΘΑ, ο συνολικός προϋπολογισμός του Μακροπροθέσμου Προγράμματος της επόμενης 15ετίας θα είναι συντριπτικά μικρότερος σε σχέση με το ΕΜΠΑΕ 2006-2015 που καταργείται, και πιιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, θα είναι μειωμένος κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 70% σε σχέση με το συνολικό προϋπολογισμό του ΕΜΠΑΕ 2006-2015, χωρίς να θίγεται καθόλου η επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η εντυπωσιακή μείωση κατά 70% οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο, στο γεγονός ότι το νέο Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα αυστηρής εκτίμησης και αξιολόγησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού. Όπως επίσης έχει διαβεβαιώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε ετήσια βάση το ποσοστό των αμυντικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού θα βαίνει μειούμενο, ως συνεισφορά των Ε.Δ. στην εθνική προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό, τονίζεται, έχει ήδη συμβεί με τους προϋπολογισμούς του 2010 και του 2011 και θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο τα επόμενα έτη στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδιασμού της χώρας.
«Η εξέλιξη αυτή έχει φυσικά και τα “θύματά της” και αυτά είναι όσοι είχαν συνηθίσει να παρασιτούν με διάφορους τρόπους στον τομέα των αμυντικών προμηθειών», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.