Ικανοποιημένος με την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα των μεταρρυθμίσεων εμφανίζεται ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το μέλλον.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει:
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδίδει αυτή την περίοδο – αυτή την εβδομάδα όλες οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν για το έτος πέρασαν από το κοινοβούλιο. Αλλά φυσικά, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό θα είναι πάντα έτσι», σημειώνει.
«Το Grexit παρέμενε μια πιθανότητα όσο η ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε τις μεταρρυθμίσεις, με άλλα λόγια, μέχρι οι αρχηγοί των κυβερνήσεων να καταλήξουν σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ESM. «Μπορεί κανείς να υιοθετήσει την άποψη ότι νέα δάνεια δεν αυξάνουν τα κίνητρα για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής. Είχα δηλώσει εκείνη την περίοδο ότι το Grexit θα ήταν η πιο ακριβή λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι εκτιμήσεις έδειχναν ότι το Grexit θα συρρίκνωνε το ελληνικό ΑΕΠ κατά περίπου 25%, ενώ έχει ήδη χάσει ένα 25% τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό θα είχε τεράστιο αντίκτυπο σε 11 εκατ. Έλληνες», προσθέτει.
Όσον αφορά στον αντίκτυπο για τους πιστωτές ο επικεφαλής του ESM σημειώνει: «Εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη και υποτιμούσε τα δάνεια των πιστωτών θα χάνονταν σε μεγάλο βαθμό. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να τα αποπληρώσει. Γι αυτό το Grexit θα ήταν επίσης πολύ ακριβό για τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης».
Ο Ρέγκλινγκ απορρίπτει εξάλλου τις κατηγορίες ότι ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν αναβληθεί για το επόμενο έτος. “Η εντύπωση αυτή είναι παραπλανητική», αναφέρει. «Ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τα επόμενα βήματα στο ελληνικό χρέος θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων, τη λεγόμενη ‘πρώτη αξιολόγηση’».
«Δεν είναι απαραίτητη η παρουσία του ΔΝΤ»
Όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος που ήταν προγραμματισμένη να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο αλλά μεταφέρθηκε για τις αρχές της νέας χρονιάς, ο επικεφαλής του ESM παραδέχτηκε ότι «ορισμένες φορές τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα… κολλάνε, καθώς η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί συγκεκριμένες εφαρμογές στις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό γιατί Ελλάδα δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις».
«Η κυβέρνηση γνωρίζει πως μόνο αν υλοποιήσει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις θα λάβει την επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια από τον ESM. Και επίσης γνωρίζει πολύ καλά πως αν δεν το πράξει αυτό, δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση με αυτή στα μέσα του 2015. Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι ο μόνος τρόπος να ανακάμψει μακροπρόθεσμα είναι αν παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, υποστηρίζει ότι δεν είναι πλέον τόσο απαραίτητη η παρουσία του ως δανειστή καθώς «ο ESM θα μπορούσε να καλύψει το 10% που αυτήν τη στιγμή προσφέρει για παράδειγμα το ταμείο στην Κύπρο. Αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τη γνώση του ΔΝΤ σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο», προσθέτει ο Ρέγκλινγκ.
Το κούρεμα χρέους
Σχετικά με το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, μετά και την επιμονή του ΔΝΤ περί διασφάλισης της βιωσιμότητάς του, ο επικεφαλής του ESM απαντά πως «κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο για νομικούς λόγους».
«Δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων των δανείων από τον ESM, το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους δεν θα μας απασχολήσει ξανά τα επόμενα χρόνια, ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, με τη συμβολή των μεταρρυθμίσεων, σταδιακά θα μειώνεται», υπογραμμίζει συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Σε μια περίοδο 15-20 ετών, το χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Αλλά, όπως είπα και προηγουμένως, μόνο με την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων».