Για τη διαπραγμάτευση και τα λάθη που οδήγησαν στο τρίτο πρόγραμμα, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Paul Mason και Θεόπη Σκαρλάτου στο πλαίσιο του Ντοκιμαντέρ #ThisIsACoup.
Για το τρίτο πρόγραμμα σημειώνει ότι «θα μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει» και προσθέτει: «Κάναμε έναν τακτικό συμβιβασμό και ο βασικός παράγοντας είναι αν μπορούμε να το ενσωματώσουμε σε μια πιο ριζοσπαστική στρατηγική. Η απάντηση σε αυτό πάει πέρα από την Ελλάδα. Αν μείνουμε η μόνη εκλεγμένη αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση στην Ευρώπη τα επόμενα 3 – 4 χρόνια, τότε δεν νομίζω ότι θα είμαστε επιτυχημένοι γιατί βασικά δεν θα υπάρχει εντός της Ευρώπης μια διαφορετική ομάδα που θα κάνει διαφορετικές ερωτήσεις και θα δίνει διαφορετικές απαντήσεις», προσθέτει.
Για την διαπραγματευτική τακτική σημειώνει: «υπάρχει μερίδιο ευθύνης για το πώς σκεφτήκαμε να διαπραγματευτούμε, τι νομίζαμε ότι μπορούσαμε να αντέξουμε, τι τακτικές θα μπορούσαμε να φέρουμε. Η τακτική να λέμε ότι μπορούμε να βγούμε από ευρώ δεν ήταν πολύ αποτελεσματική γιατί τελικά ήταν μέρος του σχεδίου των πιστωτών από την πρώτη στιγμή… Ένα μέρος των ευρωπαϊκών ελίτ ήθελε να πετάξει έξω την Ελλάδα, άρα δεν είναι εντυπωσιακή πολιτική να λες ότι θα φύγω αν δεν κάνετε αυτό που θέλω γιατί ένα μεγάλο μέρος αυτό ακριβώς επιθυμεί».
Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει εξάλλου ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε την επιλογή του Grexit και μάλιστα «του Grexit μαζί με ένα ακόμα μνημόνιο».
Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι η τράπεζες θα κατέρρεαν «και αυτό θα είχε το μεγαλύτερο αντίκτυπο στους φτωχότερους γιατί οι περισσότεροι από τη μεσαία και ανώτερη τάξη έβγαλαν τα χρήματα τους αν όχι εκτός της χώρας, σίγουρα εκτός των τραπεζών. Άρα το Grexit θα επηρέαζε όλους αυτούς τους ανθρώπους στα χαμηλότερα στρώματα και στις πιο φτωχές γειτονιές… και αυτό δεν ήταν κάτι που μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει ελαφρά την καρδία».
Προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα του χρέους σε περίοδο 10 ετών «η Ελλάδα, αλλά και άλλες οικονομίες του Νότου, αντιμετωπίζουν μια περίοδο στασιμότητας».
«Χωρίς αντιμετώπιση του χρέους, χωρίς η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το χρέος και άλλων κρατών θα έχουμε ακόμα μια διαβολική δεκαετία» όπως τη δεκαετία του 1930, υπογραμμίζει και προσθέτει: «Το χρέος είναι υπερφυσικό και πηγαίνει πολύ μακρύτερα από την Ελλάδα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν μια νομισματική ένωση που λειτουργεί».
«Ήθελαν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να γίνουν περισσότερα στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής προκειμένου να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.
Σημειώνει ωστόσο ότι «στην πρώτη κυβέρνηση βρισκόμασταν υπό πίεση… υπό τέτοια πίεση στη ρευστότητα και πηγαίναμε από κρίση σε κρίση».
«Αυτό που κάναμε λάθος είναι ότι δεν κάναμε πολλά για τη διαφθορά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δεν δώσαμε αρκετό χρόνο για το παράλληλο πρόγραμμα που συζητάμε τώρα», αναφέρει.
Επισημαίνει ωστόσο ότι στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων «οι αντίπαλοι μας δεν συζητούσαν για τα οικονομικά ή για τον καλύτερο τρόπο να βγει η χώρα από την κρίση ή τον καλύτερο τρόπο για να λυθεί η κρίση χρέους αλλά ήθελαν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».
«Γιατί μια νίκη θα ενθάρρυνε και άλλους να κοιτάξουν προς μια άλλη κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια μάχη και για τους άλλους».