Αναλλοίωτος ο στόχος των 2,65 δισ. από τον φόρο ακινήτων για το 2016
Στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται πλέον το πόρισμα με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων όλης της επικράτειας και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τρύφων Αλεξιάδης καλούνται τώρα να εξετάσουν τις δυνατότητες πλήρους αποδοχής του ή αν θα τροποποιήσουν κάποιες από τις αποφάσεις της επιτροπής, ώστε να «παγώσουν» οι αξίες ακινήτων σε ορισμένες εργατικές συνοικίες και να μειωθούν κατ΄ επέκταση οι φορολογικές επιβαρύνσεις.
Το πόρισμα προβλέπει οριζόντιες μειώσεις από10% έως 20% για τις «μεσαίες» περιοχές, μικρές μειώσεις αλλά και αυξήσεις σε λαϊκές περιοχές, ενώ σταθερές παραμένουν οι τιμές σε περιοχές «φιλέτα», όπως η Μύκονος, η Εκάλη κ.ά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό πόρισμα της επιτροπής προέβλεπε μεγαλύτερες μειώσεις, ωστόσο μετά από συσκέψεις, για να μην πληγούν οι ασθενέστεροι αλλά και για να μην προσβληθούν οι αποτιμήσεις των τραπεζών σε μεγάλο βαθμό, αποφασίστηκε μεσοσταθμικά ο περιορισμός τους σε περίπου 20%.
Τι επισημαίνει το πόρισμα της Επιτροπής
– Σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης από 600 – 750 ευρώ (αποτελούν το 41% της χώρας) οι τιμές της εφορίας πρέπει να αυξηθούν κατά 10%-15% για να προσεγγίσουν τις εμπορικές αξίες. Στην περίπτωση αυτή, το Πέραμα και η Δραπετσώνα μπορεί να δουν αύξηση των τιμών ζώνης.
– Σε περιοχές με τιμές 750 – 1.500 ευρώ οι αξίες πρέπει να μειωθούν λιγότερο ή να μείνουν σταθερές. Έτσι, συνοικίες όπως το Αιγάλεω και το Περιστέρι θα παραμείνουν στον ίδιο παρονομαστή.
– Σε μεσαίες περιοχές, με τιμές 1.500 – 2.500 ευρώ, οι αξίες πρέπει να μειωθούν κατά 10% έως 20%. Περιοχές όπως το Παλαιό Φάληρο, η Αγία Παρασκευή κ.ά. θα δουν μείωση τιμών που προσεγγίζει τα δεδομένα της Αγοράς.
– Σε ακριβές περιοχές αξίας 2.500 και άνω (ή έως 4.000 και 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό) οι αξίες μένουν αμετάβλητες.
Ωστόσο έντονες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται μεταξύ των τεσσάρων υποεπιτροπών που συγκροτήθηκαν σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, για να υπολογίσουν τις τιμές. Αλλά η χρονική πίεση για άμεση εκτίμηση και έκδοση των νέων αξιών, σε συνδυασμό με τις πολιτικές «ζυμώσεις», καθόρισε τελικά τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για λόγους καθαρά πολιτικούς, εξετάζεται το ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης των αξιών κατά 5% σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.000 ευρώ, ενώ σε άλλες, με τιμή από 600 έως 700 ευρώ, ενδέχεται οι αξίες να παραμείνουν ως έχουν.
Εξάλλου, για τις «μεσαίες» περιοχές με τιμές 1.500- 3.000 ευρώ ανά τ.μ., που αποτελούν το 30% των αστικών ακινήτων, προωθείται μείωση 10%- 20%.
Για τις πιο ακριβές περιοχές έχει προταθεί και οριζόντια μείωση 5% (αντί για «πάγωμα»), ώστε να φανεί πως η κυβέρνηση δεν απαλλάσσει από βάρη τους «έχοντες και κατέχοντες».
Επί της ουσίας πάντως η όποια απόφαση τελικώς ληφθεί δεν θα επηρεάσει την είσπραξη των 2,65 δισ. από τον φόρο ακινήτων, καθώς ο ΕΝΦΙΑ όπως το γνωρίζουμε σήμερα τελειώνει και ο νέος που θα τον διαδεχτεί θα έχει άλλη δομή και συντελεστές, διατηρώντας, παρά τις όποιες μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες, αναλλοίωτο το τελικό ποσό που θα πρέπει να εισπραχθεί.