Χρονιά ομαλοποίησης και βελτίωσης συνθηκών για τις ανεπτυγμένες Οικονομίες το 2016, εκτιμά η διεθνής τράπεζα επενδύσεων και διαχείρισης χαρτοφυλακίων
Ήπιο ρυθμό ανάπτυξης αναμένει για την παγκόσμια Οικονομία ο κορυφαίος οικονομολόγος της Goldman Sachs Jan Hatzius.
Σε συνέντευξή του, τονίζει πως το 2016 θα είναι μια χρονιά ομαλοποίησης για την παγκόσμια οικονομία, με βελτίωση των συνθηκών στις αγορές εργασίας κυρίως των ανεπτυγμένων οικονομιών και πάνω απ’ όλα των ΗΠΑ.
Για την Ευρωζώνη εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την χαλαρή νομισματική πολιτική, με την ανεργία να εμφανίζει μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλότερα του στόχου του 2%.
Αναφορικά με τις αναδυόμενες Αγορές και κυρίως την Κίνα, εκτιμάται ότι θα υπάρχει χαλάρωση της ανάπτυξης, ενώ η Ινδία αναμένεται ότι θα εμφανίσει καλύτερη πορεία. Η ρωσική οικονομία μπορεί να επιτύχει τη ζητούμενη σταθεροποίηση, μετά την επιθετική συρρίκνωση της κατά τη διάρκεια του 2015.
Τα 10 σημεία – κλειδιά
Τα βασικά στοιχεία της νέας χρονιάς για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το επιτελείο της Goldman Sachs είναι τα εξής:
Σταθεροποίηση της παγκόσμιας ανάπτυξης
Οι αναλυτές της GS προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα φθάσει στο 3,5%, με στήριξη από τις αναδυόμενες αγορές (κυρίως αυτές που η κρίση «χτύπησε» σκληρότερα), ενώ η ανάπτυξη θα είναι πιο ήπια σε Ευρώπη και Ιαπωνία. Βελτίωση των αγορών εργασίας, κυρίως σε ΗΠΑ και Βρετανία.
Ελεγχόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού
Ο πληθωρισμός θα κινηθεί πτωτικά σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά όχι τόσο επιθετικά όσο εκτιμούν κάποιοι αναλυτές. Η πορεία του θα προβληματίσει περισσότερο τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών.
Η διαφορετική νομισματική πολιτική των ανεπτυγμένων Αγορών
Η Fed θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων, ενώ αντίθετα ΕΚΤ και Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρήσουν τη «χαλαρή» νομισματική πολιτική. Η διαφορά στη νομισματική πολιτική ευνοεί το δολάριο.
Η πορεία του πετρελαίου
Ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ρίσκα για το 2016 είναι το πετρέλαιο να κάνει την αρνητική έκπληξη και να κινηθεί εκ νέου ισχυρά πτωτικά. Η Goldman Sachs τοποθετεί την τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) στα 52 δολ. το βαρέλι έως το τέλος του επόμενου έτους.
Εμπορεύματα
Διατήρηση των πτωτικών τάσεων. Ισχυρότερες πιέσεις για εμπορεύματα η πορεία των οποίων εξαρτάται από την Κίνα.
Αποταμίευση
Όλα δείχνουν ότι η αποταμίευση υποχωρεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκτιμάται, όμως, ότι θα υπάρξει αύξηση τόσο της κατανάλωσης όσο και των επενδύσεων από ιδιώτες.
Αμερικανικές μετοχές
Περιορισμένες «ικανότητες» ισχυρής ανόδου, με την πολιτική αυξήσεων της Fed να ασκεί πιέσεις.
Αναδυόμενες αγορές
Διαθέτουν καλύτερη προετοιμασία, σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους κρίσης. Μεγαλύτερα προβλήματα για τις χώρες των οποίων τα νομίσματα είναι συνδεδεμένα με το δολάριο.
Ρευστότητα
Η χαμηλή ρευστότητα κυρίως στις αγορές ομολόγων αναμένεται ότι θα συνεχιστεί.
Επιχειρηματικά κέρδη
Θετικές εκτιμήσεις, εάν επιβεβαιωθούν και οι αντίστοιχες για την παγκόσμια οικονομία.