Δυνατότητες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στο 2016 αναδεικνύει ο περιορισμός της αγοράς ομολόγων.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, την ίδια στιγμή το συνολικό ποσό κρατικών αξιόγραφων με αρνητικά επιτόκια έφτασε περί τα 1,68 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Με τις εξαγορές στα πλαίσια του QE να είναι προγραμματισμένες να αρχίσουν ξανά στις 4 Ιανουαρίου, θα υπάρξει εκ νέου υποστήριξη στα κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, από το πρόγραμμα ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ, που θα διαρκέσει ως τον Μάρτιο του 2017.
Με την έναρξη του προγράμματος, τον φετινό Μάρτιο, οι συνεχείς εξαγορές των ομολόγων (από την ΕΚΤ) έσπρωξαν προς τα κάτω τις αποδόσεις τους, σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι ελκυστικά για αγορά. Η συνολική αξία των ομολόγων που αποφέρουν λιγότερο από το 0,3% που είναι το μίνιμουμ επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, και ως εκ τούτου θεωρούνται επιλέξιμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν αξία 616 δισεκατομμύρια, από ένα σύνολο 6,35 τρισεκατομμύρια δολάρια που καταγράφει ο Bloomberg Eurozone Sovereign Bond Index.
Η κάμψη στις τιμές του πετρελαίου ενισχύει την άποψη αρκετών οικονομολόγων, που θέλουν την ΕΚΤ να μην εγκαταλείπει την πολιτική «διευκόλυνσης», καθώς αγωνίζεται να πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%, εκπληρώνοντας έτσι έναν βασικό στόχο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι τόσες επιδόσεις αρνητικών επιτοκίων στα ομόλογα, «αναδεικνύουν ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν πραγματικές πληθωριστικές πιέσεις και ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σε ετοιμότητα να παρέμβει αν χρειαστεί», δηλώνει ο Owen Callan της Cantor Fitzgerald LP.
Με το πετρέλαιο να υποχωρεί σε χαμηλά 11ετίας και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να είναι αρκετά κάτω από τους στόχους της ΕΚΤ, ο Callan δηλώνει ότι «το πετρέλαιο θα είναι ο βασικός δείκτης που θα καθορίσει προς τα πού θα κινηθεί τόσο η ΕΚΤ, όσο και οι αποδόσεις των ομολόγων στις αρχές του 2016. Και αυτό είναι που παρακολουθούν αυτή τη στιγμή οι περισσότερες αγορές».