Τα αγκάθια και οι στόχοι – Στις 8 Ιανουαρίου η άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών
Με το δεξί των εκπροσώπων των δανειστών θα μπει το 2016 για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζεται για την άφιξή τους πιθανόν στις 8 Ιανουαρίου.
Το κουαρτέτο αναμένεται να μείνει στην Αθήνα πάνω από δύο εβδομάδες, ώσπου να λυθούν τα τρία καυτά θέματα: Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό.
Το αγκάθι της κυβέρνησης είναι το Ασφαλιστικό, ενώ φαίνεται ανυποχώρητη στη βασική της γραμμή περί αποκλεισμού νέας περικοπής στις κύριες συντάξεις.
Η επίσημη πρόταση της κυβέρνησης που παραμένει στο τραπέζι βεβαίως είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών της τάξης του 1%.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η τρόικα να αποδεχθεί τελικώς αυτήν τη λύση, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι «το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιαπραγμάτευτο θεωρώντας διαστρεβλωτική την όποια αύξηση των εισφορών, ακόμη κι αν μοιραστεί στους εργοδότες και στους εργαζομένους».
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι βρίσκονται κοντά σε λύση στο Ασφαλιστικό για το οποίο επιζητεί τη διασφάλιση 700 εκατ. ευρώ και επαναλαμβάνει ότι στόχος είναι να έχει ψηφιστεί περί τις 15 Ιανουαρίου.
Άλλωστε ακόμη κι αν η πρόταση της κυβέρνησης για τις εισφορές προσκρούσει σε τοίχο, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για το εναλλακτικό σχέδιο που θέλει την επιβολή ενός μικρού φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ.
Πάντως, ακόμα και αν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ολοκληρωθεί, η κυβέρνηση δεν θα απαλλαγεί εύκολα από τους «πονοκεφάλους» που προκαλεί το ζήτημα με τα κόκκινα δάνεια.
Από το περιβάλλον του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν ότι υπάρχει ανησυχία και για τις τρεις κατηγορίες των δανείων -στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων- διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν κενά στη διαπραγμάτευση που θα πρέπει αμέσως να καλυφθούν, ώστε να αποτραπούν περιπτώσεις όπως π.χ. ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας να χάσει το σπίτι του επειδή το έβαλε ως εγγύηση για τη λήψη επιχειρηματικού δανείου.
Για το Μαξίμου το πρόβλημα στα κόκκινα δάνεια προκύπτει όμως και από τη στάση της ΕΚΤ, η οποία επιθυμεί να επιλυθεί το θέμα γνωρίζοντας ποια θα είναι η ωφέλεια (με αριθμούς) των συστημικών τραπεζών από τη διευθέτηση του ζητήματος συνολικά.