Στο Μαξίμου το νέο project για το ασφαλιστικό

Έτοιμη να κατατεθεί στους εκπροσώπους των θεσμών είναι η ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, την οποία ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρέδωσε στα χέρια του πρωθυπουργού.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό με κοινωνική διάσταση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του από τον υπουργό Εργασίας σχετικά με τα βασικά σημεία της πρότασης.

 

Τα τρία σημεία του ελληνικού σχεδίου:

 

– Καμία μείωση στις κύριες συντάξεις

 

– Καμία μείωση στις επικουρικές συντάξεις μέχρι τα 170 ευρώ

 

– Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%

 

Ασφυκτικές οι πιέσεις των δανειστών

 

Όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει σφοδρή κόντρα της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς οι πιέσεις από τους τελευταίους θα είναι ασφυκτικές για νέες μειώσεις στις συντάξεις. Η κυβέρνηση, ωστόσο, διαμηνύει στους δανειστές ότι μικρότερες συντάξεις, ειδικά σε μια χώρα ανέργων που υποστηρίζονται από τους συνταξιούχους, σημαίνει ευθέως λιγότερα χρήματα στην εσωτερική κυκλοφορία του χρήματος στην αγορά, άρα ανακύκλωση της ύφεσης.

 

Τα σενάρια

 

H μάχη κυβέρνησης-θεσμών για το ασφαλιστικό θα δοθεί από 4 ως 15 Ιανουαρίου. Θα αφορά στην εξοικονόμηση των 1,8 δισ. ευρώ που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το τρίτο Μνημόνιο και η άλλη στη συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

 

Στο επίκεντρο το συζητήσεων θα βρεθούν οι κύριες συντάξεις. Αν θα μειωθούν ή όχι.Για τις κύριες συντάξεις η κυβέρνηση αναζητά ισοδύναμα και η κύρια αντιπρόταση είναι η αύξηση των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 0,5%.

 

Για τις επικουρικές είναι πλέον σίγουρο πως θα «κουρευτούν» σε ποσοστό 5% ως 20% όσες είναι υψηλότερες από 170 ευρώ το μήνα.

 

Το εφάπαξ αναμένεται να μειωθεί κατά 10% και τα μερίσματα 280.000 πολιτικών συνταξιούχων κατά 30%.

 

Τι εξετάζουν για την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές

 

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση δεν συζητά μειώσεις στις κύριες συντάξεις και επιμένει σε αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των εισφορών (μισή μονάδα για εργοδότες και μισή μονάδα για εργαζόμενους) από την οποία θα προκύψουν τα χρήματα που λείπουν ώστε να μην πέσει ψαλίδι στις κύριες συντάξεις.

 

Βάσει του σχεδιασμού λοιπόν και προκειμένου να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού, εξετάζεται το ενδεχόμενο αυτό να γίνει κατά 50% από αύξηση των εσόδων και κατά 50% από μειώσεις σε επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ