Την εκτίμηση ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα βρεθούν σε δυσμενή θέση το 2016 διατυπώνει ο Economist.
Ειδικότερα, αναφέρει πως μπορεί τα τελευταία χρόνια να λειτούργησαν ως κινητήριος μοχλός για την παγκόσμια ανάπτυξη, εντούτοις δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερα θετική κατάσταση πλέον.
Συγκεκριμένα κάνει λόγο για τις BRICs, ήτοι τη Βραζιλία, τη Ρωσία, τη Ινδία και την Κίνα.
Η Βραζιλία, αναφέρει ο Economist, έχει μια κυβέρνηση ανίκανη και διεφθαρμένη, ενώ και η Ρωσία δεν βρίσκεται σε καλύτερη θέση, καθώς εμπλέκεται σε μια σειρά από στρατιωτικές διενέξεις.
Και μπορεί η Κίνα να φαίνεται ότι θα αποδώσει ικανοποιητικά το 2016, μόνο όμως αν εμπιστευτεί κανείς τους αριθμούς της κυβέρνησης.
Με βάση αυτούς τους αριθμούς, το κινεζικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά περίπου 6,5%, ωστόσο ο Economist σχολιάζει ότι στην πραγματικότητα ο ρυθμός είναι βραδύτερος. Η Κίνα είναι βυθισμένη στο χρέος και στην κακοδιαχείριση του γουάν και των χρηματιστηριακών αγορών της, στέλνοντας σοκ στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι προοπτικές φαίνονται πιο αισιόδοξες για την Ινδία, η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό ανώτερο του 7%. Ωστόσο, ο ρυθμός αυτός παραμένει χειρότερος από το μέσο όρο αύξησης της περιόδου μεταξύ του 2005 και του 2010 (+8,5%),
Με βάση όλα αυτά, επισημαίνει ο Economist,, οι χώρες BRIC θα αποτελέσουν μόνο το 16% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2016.
Σε αντίθεση, οι ανεπτυγμένες οικονομίες φαίνεται ότι οδεύουν προς μία καλύτερη χρονιά.
Η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,5% περίπου, ενώ τουλάχιστον 2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν στις ΗΠΑ για έκτη συνεχόμενη χρονιά.
Παράλληλα, η Ευρώπη δεν θα βρίσκεται πλέον υπό την απειλή της ύφεσης και του πληθωρισμού, ενώ η πιο προφανής ωρολογιακή βόμβα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα, έχει εξουδετερωθεί προς το παρόν.
Ο Economist εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της θα αυξηθεί κατά 2,7% το 2016, ενώ σχολιάζει πως δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον ρυθμό του 3% πριν το 2011.
Τέλος, υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι με εξαίρεση τις ΗΠΑ, το 2016 θα είναι ένα ακόμη έτος της «διόρθωσης», ανάκαμψης, μεταρρυθμίσεων και κινδύνου για τις περισσότερες χώρες.