Για τη «μητέρα των μαχών» με τους δανειστές προετοιμάζεται η κυβέρνηση – «Κόκκινη γραμμή» οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
Αμέσως μετά το Σαββατοκύριακο, κι αφού ολοκληρωθούν πλέον οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά και οι ρυθμοί επανέλθουν στην κανονική ρότα τους, το οικονομικό επιτελείο αναλαμβάνει δράση. Το μεσημέρι της Τετάρτης ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παρέδωσε στο μέγαρο Μαξίμου το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό. Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να σταλεί τη Δευτέρα στο κουαρτέτο, ενώ η κατάθεση στη Βουλή θα γίνει το τρίτο 10ήμερο του Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, καμία μείωση επίσης στις επικουρικές κάτω των 170 ευρώ, αύξηση 1% στις εργοδοτικές εισφορές και 0,5% στις εισφορές των εργαζομένων.
Η πρόταση δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές καθώς και περικοπές σε εφάπαξ και μερίσματα.
Στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις και ότι στόχος της μεταρρύθμισης είναι το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και με ενισχυμένη κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι θεσμοί αναμένουν την ελληνική πρόταση μέχρι τις 5 Ιανουαρίου και κατόπιν αναμένονται διαπραγματεύσεις με e-mails και τηλεδιασκέψεις.
Το νέο Ασφαλιστικό αναμένεται να «κλειδώσει» κατά την επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα. Η άφιξή τους τοποθετείται στις 18 Ιανουαρίου, και όχι νωρίτερα.
Προς αναζήτηση 700 εκατ. ευρώ – τα εναλλακτικά σενάρια
Για τη «μητέρα των μαχών» με τους δανειστές, δηλαδή τη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, προετοιμάζεται η κυβέρνηση, που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα προχωρήσει στη 12η κατά σειρά μείωση των κύριων συντάξεων.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου κατά την έλευση των εκπροσώπων των θεσμών η Αθήνα να μπορεί να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση. Βασική προϋπόθεση, είναι να βρεθούν, είτε με αύξηση εσόδων είτε με μείωση δαπανών, περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι περίπου 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.
Τα υπόλοιπα περίπου 400 εκατ. ευρώ, επομένως, πρέπει να βρεθούν από αύξηση εσόδων. Εκεί είναι που εντοπίζεται τώρα ο προβληματισμός, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απόψεις διίστανται, ακόμη και εντός του οικονομικού επιτελείου.
Οι δυο εναλλακτικές εκδοχές είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών ή/και εργαζομένων και η επιβολή ενός τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές. Σύμφωνα με υπολογισμούς κυβερνητικών στελεχών, το τέλος ένα τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές θα απέδιδε 700 εκατ. ευρώ, αν επιβαλλόταν σε όλες τις συναλλαγές ανεξαρτήτως ύψους, με βάση όμως τα στοιχεία για τις τραπεζικές συναλλαγές του 2014, δηλαδή προ της επιβολής των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, που περιόρισε σημαντικά το ύψος των συναλλαγών.
Αν έμπαινε πλαφόν 1.000 ευρώ για την επιβολή του τέλους στις συναλλαγές, τα έσοδα θα περιορίζονταν περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, ενώ αν εξαιρούνταν οι μεταφορές εντός του τραπεζικού συστήματος, θα κατέβαιναν περίπου στα 300 εκατ. ευρώ. Μετά την επιβολή των capital controls όλα τα παραπάνω μεγέθη υπολογίζεται ότι πρέπει να αναθεωρηθούν σημαντικά προς τα κάτω.
Η εναλλακτική λύση της αύξησης της εισφοράς των εργοδοτών κατά 1% (ή κατά 0,5% των εργοδοτών και 0,5% των εργαζομένων) εκτιμάται ότι μπορεί κι αυτή να εξασφαλίσει τα 400 εκατ. ευρώ που αναζητούνται. Εναλλακτικά εξετάζεται και το σενάριο αύξησης των εισφορών των εργοδοτών κατά 1% και των εργαζομένων κατά 0,5%.
Οι κυριότερες αλλαγές
– Αύξηση των ορίων ηλικίας, ώστε σταδιακά πλήρης σύνταξη να δίνεται στα 67 (με εξαίρεση όσους έχουν 40 έτη ασφάλισης). Οι ασφαλισμένοι θα δουλέψουν «εξτρά» από τρεις μήνες έως έξι χρόνια και εννιά μήνες για να ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Περισσότερο χαμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, αλλά και οι άντρες με ανήλικα που είχαν 25ετία στο Δημόσιο τη διετία 2011-2012.
– Αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τρεις μήνες έως και έξι χρόνια για έξοδο με 35ετία. Οι πόρτες εξόδου κλείνουν, καθώς στόχος είναι σταδιακά σύνταξη να καταβάλλεται με 40 έτη ασφάλισης στα 62.
– Μείωση κατά 4% του ποσού της βασικής σύνταξης του Ο.Γ.Α. Με βάση όσα προβλέπονται στον Ν. 2458/97, όσοι από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ συνταξιοδοτηθούν από τον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του Οργανισμού το 2016 θα λάβουν 4% μικρότερη βασική σύνταξη, σε σχέση με εκείνη που λαμβάνουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2015. Ωστόσο, η βασική σύνταξη αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη και δεν επέρχεται ουσιαστική μείωση στο τελικό ποσό.
– Μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού αναπλήρωσης για συντάξεις Δημοσίου και ασφαλισμένων σε Ταμεία ΔΕΚΟ – Τραπεζών. Με βάση τον νόμο 3029/02 για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους το ποσοστό αναπλήρωσης μειώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2008 κατά 1% για κάθε χρόνο. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων θα υπολογίζονται με τους συντελεστές που ορίζουν ο νόμος Λοβέρδου- Κουτρουμάνη (ν. 3863 και 3865/2010).
– Πάνω από 70.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα χάσουν το επίδομα μέσω της καθιέρωσης αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Το σχετικό κονδύλι θα μειωθεί κατά 20%, ενώ στόχος είναι μέχρι το 2019 να έχει αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
– Μειώνεται η κατώτατη σύνταξη στα 392 ευρώ και το προνοιακό μέρος θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των 67 ετών. (ισχύει από το 2015 αλλά πρακτικά θα εφαρμοστεί το 2016, όταν ξεπαγώσει η διαδικασία απονομής συντάξεων).
– Μειώνεται επιπλέον 10% η σύνταξη για όσους «τολμήσουν» να αποχωρήσουν πρόωρα.
– Οι εισφορές του ΟΓΑ από 1/1/2016 και μετά αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% φέτος, συν αντίστοιχα ποσοστά το 2017 και 2018 με στόχο των υπερδιπλασιασμό των πληρωμών για ασφάλιση των Ελλήνων αγροτών.
– Οι τριπλές και πολλαπλές συντάξεις, ακόμη και εάν πρόκειται για συντάξεις χηρείας, θα τεθούν στο στόχαστρο και αναμένεται να υποστούν μεγαλύτερες περικοπές συγκριτικά με τις μειώσεις στους λοιπούς ασφαλισμένους.
– Αναδρομικά, από 1/12/2015 και μετά, αναμένεται να μειωθούν κατά 25% τα μερίσματα του μετοχικού ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων. Και αυτό γιατί καταργήθηκε ο κοινωνικός πόρος και τα έσοδα του ταμείου εμφανίζουν μείωση άνω του 40%.