Υποχρεωτική δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το σύνολο των πολιτών – Βαριές «καμπάνες» για τους παραβάτες
Πλήρη και λεπτομερή καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών φέρνει το 2016, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στόχο την απόλυτη πάταξη της φοροδιαφυγής, ακόμη και με καθολική εφαρμογή του «πόθεν έσχες» για το σύνολο όσων διαμένουν στην Επικράτεια.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σκοπεύει να εφαρμόσει το εν λόγω σύστημα ακόμη και πριν την καθιέρωση του περιουσιολογίου.
Αδήλωτα εισοδήματα σε πρώτη φάση
Αρχικά οι φορολογούμενοι καλούνται να αποκαλύψουν, εθελοντικά, τυχόν αδήλωτα εισοδήματα, κατόπιν θα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα συμπληρώσουν την ειδική φόρμα στο περιουσιολόγιο, περίπου στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου.
Μεταξύ των πολλών στοιχείων και πληροφοριών που θα πρέπει να δηλωθούν στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνεται η πλήρης ανάλυση των τραπεζικών καταθέσεων, με αναφορά σε ποσό και πηγή προέλευσης, καθώς και όλων των συνδικαιούχων. Θα πρέπει επίσης να δηλώνεται η αξία αποτίμησης όλων των κινητών αξιών. Αρκετά από τα παραπάνω στοιχεία θα αποσταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα ιδιωτικά σχολεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.
Περιουσιολόγιο και διορθώσεις
Τον Μάιο, με τους κωδικούς που διαθέτουν για το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet, οι φορολογούμενοι θα εισέρχονται στη νέα εφαρμογή και θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο. Εφόσον διαφωνούν, θα πρέπει να τα διορθώνουν ηλεκτρονικά, ενώ, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να μεταβαίνουν στις εφορίες με τα απαραίτητα παραστατικά.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, που επικαλείται το δημοσίευμα της εφημερίδας, σε πρώτη φάση το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
Σε δεύτερη φάση -πιθανόν από το 2017- θα ενταχθούν έργα τέχνης και κοσμήματα. Εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα, τα στοιχεία θα αποσταλούν από τις εταιρείες και τους οίκους στους οποίους έχει γίνει η ασφάλιση ή η εκτίμηση. Με τον τρόπο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή. Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν θα δηλωθούν μετά το τέλος της διαδικασίας, το Υπουργείο Οικονομικών, πέραν της φορολόγησής τους, θα επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα γίνονται και οι σχετικές διώξεις.
Ταυτόχρονα, τα παιδιά που θα γεννηθούν από τις 1/1/2016, με την εγγραφή τους στο ληξιαρχείο θα λαμβάνουν και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).
Αυστηρό ποινολόγιο για τους παραβάτες
Όσον αφορά τα αδήλωτα εισοδήματα, όσοι δεν σπεύσουν να τα δηλώσουν με τη δημιουργία του περιουσιολογίου, θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να φθάσουν και σε μία έμμεση κατάσχεση των εισοδημάτων αυτών. Ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων θα υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο θα δηλώνουν οι φορολογούμενοι ότι αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Η επιλογή του έτους θα είναι δικαίωμα του φορολογουμένου. Οσοι επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα, θα έχουν σημαντική έκπτωση από τον φόρο, ενώ όσοι απλά τα δηλώσουν και τα διατηρήσουν στο εξωτερικό δεν θα έχουν έκπτωση.
Εφόσον δηλωθούν, δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα αίρονται και οι ποινικές διώξεις. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα είναι εξαντλητικά που θα φθάνουν έως και το 100% του ποσού που δεν δηλώθηκε στην εφορία.
Κάθε αλλαγή περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων θα πρέπει να αποδεικνύεται από νόμιμα παραστατικά και να δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Στα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις θα επιβάλλονται προσαυξήσεις και ποινές οι οποίες (στις μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής) θα είναι ακόμη και ισόποσες με την αξία του περιουσιακού στοιχείου.