Το όριο των δαπανών με το νέο σύστημα θα εφαρμόζεται κατά περίπτωση
Παρά τις εξηγήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, οι φορολογούμενοι εξακολουθούν να μην έχουν καταλάβει το τι πρόκειται να συμβεί από εφέτος με το αφορολόγητο βάσει αποδείξεων και πληρωμών με κάρτες ή μέσω τραπέζης, και κυρίως το πώς η όλη διαδικασία θα τεθεί πρακτικά σε εφαρμογή.
Ο κ. Αλεξιάδης κατ΄ επανάληψη έχει ξεκαθαρίσει ότι, σύμφωνα με το νέο σύστημα προσμέτρησης του αφορολόγητου, όλες αδιακρίτως οι δαπάνες που γίνονται από 1η Ιανουαρίου 2016 και εντεύθεν μέσω πιστωτικής κάρτας ή ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής, είτε έγιναν σε σούπερ μάρκετ είτε π.χ. για αγορά αυτοκινήτου, θα υπολογίζονται για το «χτίσιμο» του ατομικού αφορολογήτου της χρονιάς, πλην μόνον εκείνων που δηλώνονται ούτως ή άλλως ξεχωριστά στο Ε1 (ενοίκια, ιατρικές δαπάνες, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λπ.).
Εκείνο που κυρίως διερωτάται ο φορολογούμενος είναι το εάν η απαίτηση για το ύψος των δαπανών που θα γίνεται με κάρτα θα μειώνεται ή θα αυξάνεται αναλογικά με το δηλωθέν εισόδημα του ιδίου. Δηλαδή το εάν σε χαμηλότερο εισόδημα οι απαιτητές πληρωμές μέσω κάρτας θα είναι αντίστοιχα χαμηλότερες σε σχέση με ένα υψηλότερο εισόδημα.
Στην προσπάθειά του να αποσαφηνίσει την κατάσταση, ο κ. Αλεξιάδης χθες, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τόνισε πως η σχετική διάταξη τελεί προς το παρόν σε καθεστώς «επεξεργασίας» και ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η πλήρης εκδοχή της (προφανώς κατόπιν συνεννόησης με τους δανειστές), ώστε ο καθείς να μπορεί να οργανώσει τις δαπάνες του.
Ο ίδιος πάντως, αν και η διάταξη δεν είναι έτοιμη, έδωσε τα εξής παραδείγματα για το πώς λειτουργεί το μέτρο:
– «Αν κάποιος έχει 25.000 ευρώ εισόδημα (λέμε ένα θεωρητικά μεγάλο εισόδημα) δεν θα του πούμε “εσύ φέρε μας το 10%” μόνον με πλαστικό χρήμα. Εκεί θα του πούμε, “κύριε φέρε μας 9.500 ευρώ” αν είναι τελικά τόσο το αφορολόγητο».
– «Αν κάποιος φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 8.000, δεν θα του πούμε “φέρε και τις 8.000 ευρώ -για να έχεις αφορολόγητο- με αποδείξεις”. Εκεί θα είναι φυσικά μικρότερο. Εκεί θα είναι πχ στις 4.000 ευρώ».
Ωστόσο στο πρώτο παράδειγμα, για εισόδημα 25.000, οι δαπάνες ύψους 9.500 ευρώ που απαιτούνται θα ισοδυναμούν με το 38% του ετήσιου εισοδήματος. Στο δεύτερο παράδειγμα όμως, για τον εξαιρετικά χαμηλόμισθο με τα 600 – 700 ευρώ τον μήνα, οι δαπάνες 4.000 ευρώ με αποδείξεις και κάρτες που θα του ζητούνται θα αποτελούν το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα απαιτείται σε αποδείξεις η κάλυψη του 10% του δηλωθέντος εισοδήματος.
Ο κ. Αλεξιάδης πάντως ξεκαθάρισε ότι το όριο των δαπανών με το νέο σύστημα θα εφαρμόζεται κατά περίπτωση: «Υψηλό είναι το εισόδημα που απομένει σε κάποιον, εφόσον έχει καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, 15.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα είναι διαφορετικό αν κάποιος είναι μόνος του ή αν έχει άνεργη σύζυγο, ενοίκιο και παιδί που σπουδάζει στην επαρχία. Δεν είναι όλα τα εισοδήματα το ίδιο. Δεν θα βάλουμε ένα όριο των π.χ. 15.000 ή 20.000 ή 30.000 ευρώ σαν όριο του πλούτου».