Και ο μεγάλος χαμένος της χρονιάς ήταν…

Ποια αγορά σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση για το 2015 μετά την Aθήνα  που «έγραψε» -24%

 

Έχοντας σημειώσει απώλειες περίπου 15% κατά τη διάρκεια του 2015, το χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης κέρδισε τον τίτλο του μεγαλύτερου χαμένου ανάμεσα στις ανεπτυγμένες αγορές, μετά, βέβαια, από την αγορά της Αθήνας που κλείνει τη χρονιά με πτώση περίπου 24%.

 

Παρόλα αυτά, οίκοι από την Baring Asset Management έως τη UBS δηλώνουν ότι οι μετοχές της Σιγκαπούρης πρέπει να γίνουν ακόμα φθηνότερες για να πειστούν να αγοράσουν.

 

Η Noble Group, που είναι trader εμπορευμάτων και η Sembcorp Marine, που κατασκευάζει πλατφόρμες πετρελαίου, σημείωσαν πτώση τουλάχιστον 46% το 2015, λόγω της κατάρρευσης στις τιμές των πρώτων υλών. Και η DBS Group Holdings ήταν η μετοχή που συνέβαλε περισσότερο στην πτώση του Straits Times Index, λόγω της πτώσης των τιμών των ακινήτων και της αύξησης των κόκκινων δανείων.

 

«Παρότι κάποια αξία ίσως να φανεί εάν η Σιγκαπούρη σημειώσει περαιτέρω πτώση 10%, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που να προκαλούν ενδιαφέρον σε αυτή την αγορά τώρα», λέει η Baring. «Οι φθηνές αποτιμήσεις δεν είναι αρκετά καλός λόγος για να δώσουν αυτές οι μετοχές τις αποδόσεις που ψάχνουμε. Οι προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν αρκετά αδύναμες για το 2016».

 

Έπειτα από την πτώση του 2015, οι μετοχές του MSCI Singapore Index διαπραγματεύονται 1,1 φορές την καθαρή αξία των περιουσιακών στοιχείων τους, την ώρα που ο μέσος όρος για τις μετοχές παγκοσμίως είναι 2 φορές. Το χάσμα των αποτιμήσεων άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2003. Όμως, η Nomura τονίζει πως παρότι οι ελκυστικές αποτιμήσεις ενδέχεται να φέρουν κάποια ανάκαμψη στις αρχές του 2016, εντούτοις οι προοπτικές για το σύνολο της χρονιάς είναι αρνητικές για τη Σιγκαπούρη. «Η ανάπτυξη επιβραδύνει συνολικά, ειδικά στην Κίνα, και αυτό εντείνει τον κίνδυνο για τα κέρδη των τραπεζών και των εταιρειών εμπορευμάτων. Αυτό θα επιβαρύνει τις αποτιμήσεις στη Σιγκαπούρη», σημειώνει ο οίκος.

 

Οι ξένοι επενδυτές απέσυραν 6,7 δισ.  δολάρια από τα χρηματιστήρια της Ταϊλάνδης, των Φιλιππίνων και της Ινδονησίας το 2015, εν μέσω ανησυχιών ότι η αύξηση των επιτοκίων της Fed, που ήταν η πρώτη μετά από σχεδόν 10 χρόνια, καθώς και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα επηρεάζουν αρνητική την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Παρότι η Σιγκαπούρη απέφυγε την ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο, εντούτοις υπάρχουν ανησυχίες για τις τράπεζές της και κυρίως για την πιστωτική ποιότητα και τη μεταβλητότητα του νομίσματος. «Οι τράπεζες είναι εκτεθειμένες στην περιοχή της ΝΑ Ασίας. Η Ταϊλάνδη, η Μαλαισία και η Ινδονησία δεν πηγαίνουν πολύ καλά», λέει η UBS. Οι τράπεζες της Σιγκαπούρης, όπως οι DBS Group, Oversea-Chinese Banking Corp. και United Overseas Bank Ltd. αντιστοιχούν στο 35% του Straits Times Index.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ