Τι προβλέπει ο Fabio Balboni της HSBC
Η αυστηρή λιτότητα τελείωσε στην Ευρώπη. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο οικονομολόγος της HSBC, Fabio Balboni, σύμφωνα με τον οποίο, η σφικτή πολιτική που εφαρμοζόταν στις ευρωπαϊκές οικονομίες έχει λάβει τέλος, εξαιτίας μιας σειράς από παράγοντες που επιδρούν ταυτόχρονα.
Κατά την HSBC, τόσο η δημοσιονομική όσο και η νομισματική πολιτική γίνονται χαλαρότερες, και αυτό αναμένεται να λειτουργήσει ευνοϊκά για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιδίδεται επιτέλους στην ποσοτική χαλάρωση και να μειώνει τα επιτόκια ακόμα και σε αρνητικά επίπεδα, και μάλιστα σε καιρούς όχι ύφεσης, αλλά ήπιας ανάπτυξης, κάτι δείχνει να αλλάζει στην Ευρωζώνη.
Το αποτέλεσμα θα είναι χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τον ιδιωτικό τομέα και για τις κυβερνήσεις. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν. Πολλές χώρες εξακολουθούν να εμφανίζουν πολύ υψηλή ανεργία και το ΑΕΠ της Ευρωζώνης παραμένει χαμηλότερο από ό,τι ήταν το 2008.
Όμως, το θετικό είναι ότι οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν λειτουργούν πια σαν βαρίδια για τις οικονομίες τους.
Γιατί την ίδια στιγμή, και η δημοσιονομική πολιτική χαλαρώνει αισθητά. Από το 2011 έως και τα μέσα του 2013, οι δημόσιες δαπάνες ήταν στάσιμες στην Ευρωζώνη. Και σε κάποιες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία ήταν αρνητικές, ακόμα και την ώρα που οι οικονομίες τους βίωναν μια ύφεση.
Αυτό τώρα αλλάζει, με τις δημόσιες δαπάνες να προβλέπονται αυξημένες κατά 2% για το 2016. Και παρά την αύξηση των δαπανών, η δυναμική του χρέους στην Ευρώπη βελτιώνεται αντί να επιδεινώνεται, εξαιτίας της ποσοτικής χαλάρωσης. «Ο συνδυασμός των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της ονομαστικής ανάπτυξης που χρειάζονται οι χώρες για να σταθεροποιήσουν την αναλογία χρέους/ΑΕΠ τώρα είναι πιο ευνοϊκός», λέει η HSBC.