Οι προϋποθέσεις που θέτει το Ταμείο – Η διαβεβαίωση Τσακαλώτου στον Ντάισελμπλουμ – Το μήνυμα Μοσκοβισί
Στην παραδοχή ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος του παρείχε την διαβεβαίωση ότι η Αθήνα αποδέχεται το γεγονός ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα προχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.
Όπως είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσακαλώτο, ο Έλληνας υπουργός του επιβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για το ασφαλιστικό. Όπως είπε, πρόκειται για μια σοβαρή πρόταση και φαίνεται πως οι Έλληνες έχουν δουλέψει πάνω σε αυτή.
Σχετικά με το χρέος, ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι βέβαιη, αναγνωρίζοντας ότι το Ταμείο ζητά γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Εν τω μεταξύ, την πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τόσο σε συμβουλευτικό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο μόλις υλοποιηθούν οι δύο προϋποθέσεις -συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και γενναίο μεταρρυθμιστικό πακέτο- που έχει θέσει, εξέφρασε σήμερα και ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.
Ο κ. Ράις μάλιστα επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση στο Νταβός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι επιβεβλημένη καθώς η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης αγγίζει το 10% του ΑΕΠ, γεγονός που, όπως είπε, θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ έχει λάβει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι οποίες, προς το παρόν, εξετάζονται. Όπως είπε «δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. Θα τις συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης».
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, το Ταμείο προσπαθεί να είναι όσο πιο εποικοδομητικό γίνεται στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.
«Οι συζητήσεις είναι παραγωγικές, προχωράνε και εμείς είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε. Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που έφεραν το ΔΝΤ να επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τις διέψευσε. «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε το στέλεχος του ΔΝΤ.
Μοσκοβισί: Θέλω να παραμείνει το ΔΝΤ
Άλλωστε, την ανάγκη παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υπογραμμίζει σε δηλώσεις του και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», ο Ευρωπαίος αξιωματούχος καθιστά σαφές ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ σημειώνει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κινείται «δραστήρια και εποικοδομητικά». Παράλληλα, παραδέχεται ότι η Αθήνα καλείται να δρομολογήσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Μόνο τότε όμως, όπως τονίζει, οι δανειστές θα ασχοληθούν με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Μοσκοβισί εμφανίζεται αισιόδοξος ότι «θα βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος προσέγγισης του ζητήματος», διότι πέρα από το ασφαλιστικό, η διευθέτηση του χρέους είναι η βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.
«Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι το κλειδί για την επιτυχή αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων», τονίζει ο κοινοτικός επίτροπος και προσθέτει ότι «θέλω να παραμείνει το ΔΝΤ». Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς, η Κομισιόν θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μια συμφωνία με το Ταμείο, λέει ο Π. Μοσκοβισί, εκτιμώντας ότι η συμμετοχή του δεν είναι απλώς πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και θέμα αξιοπιστίας. «Για πολλές χώρες μέλη η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, όχι μόνον για τη Γερμανία».
«Η καγκελάριος Α. Μέρκελ συνέδεσε τη μοίρα της στην ευρωκρίση με τη μελλοντική συμμετοχή του ΔΝΤ. Το καλοκαίρι του 2015 κατάφερε να πείσει την κοινοβουλευτική της ομάδα να συναινέσει στο πακέτο για την Ελλάδα, μόνον επειδή κατέστησε σαφές ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ήταν σε θέση να πείσει μερίδα βουλευτών της CDU/CSU. Πολλοί βουλευτές της χριστιανικής ένωσης εξακολουθούν να θεωρούν το ΔΝΤ τον θεσμό που ασκεί τις μεγαλύτερες πιέσεις στην Αθήνα. Πολλοί στο Βερολίνο βλέπουν στους σκληροπυρηνικούς της Ουάσιγκτον το αντίθετο από την πορεία που ακολουθεί η Κομισιόν. (…) Σε περίπτωση που το ΔΝΤ εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα, αυτό θα συνιστούσε κυρίως εσωπολιτικό πρόβλημα για την Μέρκελ. Δεδομένων των υπολοίπων κρίσεων, πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο θέλει να αποφύγει», σχολιάζει σχετικά η γερμανική εφημερίδα.
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, 16:38