Αντιδράσεις εντός και εκτός συνόρων συναντούν τα σχέδια της κυβέρνησης
Άλυτος μέχρι νεοτέρας παραμένει ο γόρδιος δεσμός του Ασφαλιστικού, και ενώ ανελέητα πιέζoυν, τόσο ο χρόνος -δεδομένου ότι η σχετική μεταρρύθμιση έχει ήδη πάρει παράταση για τον Φεβρουάριο- όσο και οι δανειστές, οι οποίοι φέρονται, όχι απλώς να μην έχουν πειστεί από την ελληνική πρόταση την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά και να ζητούν μεγαλύτερης έκτασης αλλαγές και περικοπές.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή και στην εντός συνόρων «διαπραγμάτευση», μετά και τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση στις κοινωνικές ομάδες που αναμένεται να πληγούν από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένει σήμερα τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, δηλώνοντας πάντως ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις.
Όπως όλα δείχνουν, η επικείμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, δεδομένης της άκαμπτης στάσης των δανειστών, και του ΔΝΤ, το οποίο φέρεται να μην δεν δέχεται την αύξηση των εισφορών 1,5% συνολικά και να αντιπροτείνει αύξηση έως 1% για εργοδότες και εργαζόμενους.
Εν τω μεταξύ, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών πιάνουν από σήμερα δουλειά στην Αθήνα, προκειμένου να συλλέξουν πρόσθετα στοιχεία επί της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό, αλλά και να ζητήσουν διευκρινίσεις για το δημοσιονομικό κενό του τρέχοντος έτους, και της τριετίας 2016 – 2018.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την περασμένη Παρασκευή, ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει τα κύρια σημεία πριν από την έναρξη της αξιολόγησης».
Εκτός από το ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών, στις διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας αναμένεται να συμπεριληφθούν, οι αλλαγές στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, η πρόσθετη περικοπή -βάσει της συμφωνίας του Αυγούστου- των αμυντικών δαπανών, οι παρεμβάσεις στον δημόσιο τομέα, οι επόμενες παρεμβάσεις στα «κόκκινα» δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας, καθώς και η υλοποίηση μέτρων που περιλαμβάνονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ.