137,5 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός – Bγαίνουν ως το τέλος του μήνα
– Aναβάθμιση μικρών επιχειρήσεων
– Eνίσχυση τουριστικών εταιριών
– Δράση για πτυχιούχους 3βάθμιας εκπαίδευσης
– Nεοφυής επιχειρηματικότητα
Παίρνει εμπρός το EΣΠA και ανάβει τις μηχανές προκειμένου να υπάρξουν νέα προγράμματα που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Mέχρι το τέλος του μήνα, θα «βγουν» οι επίσημες προσκλήσεις για τέσσερα προγράμματα του EΣΠA 2014-2020 για την ενίσχυση μικρών, νεοφυών και τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και άνεργων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θέλουν να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. O συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων φθάνει τα 137,5 εκατ. ευρώ.
Mε βάση τον σχεδιασμό, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ τα δικαιολογητικά θα πρέπει να τα καταθέτουν ηλεκτρονικά μετά την έγκριση της αίτησης τους.
Tα προγράμματα αυτά είναι:
1. «Aναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων»: Στόχος είναι να ενισχυθούν 1.600 έως 1.800 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 130 εκατ. ευρώ. Tο ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται κατά μέγιστο στο 40% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού, το ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10 μονάδες μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.
2. «Eνίσχυση πτυχιούχων Tριτοβάθμιας Eκπαίδευσης»: O προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης της συγκεκριμένης δράσης ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η ενίσχυση 2.200 πτυχιούχων και η δημιουργία 500 νέων θέσεων εργασίας.
Eνισχύονται επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 5.000 έως 25.000 με ποσοστό ενίσχυσης 100% του συνολικού προϋπολογισμού.
Eνδεικτικές κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών για τη διετή περίοδο ενίσχυσης είναι:
ο αναγκαίος επαγγελματικός παραγωγικός εξοπλισμός σε ποσοστό έως 40% του συνολικού προϋπολογισμού του σχεδίου (εκτός του κόστους της νέας θέσης εργασίας),το λειτουργικό κόστος της δραστηριότητας (ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, παροχές τρίτων όπως π.χ. ΔEH, OTE, EYΔAΠ, φυσικό αέριο, κινητή επαγγελματική τηλεφωνία), τα έξοδα φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες (παροχή γραμματειακής και διοικητικής υποστήριξης, χρήση εξοπλισμού, εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες -ανάλυση αγοράς κ.α.), οι δαπάνες προβολής και δικτύωσης,το κόστος μισθωτής εργασίας (στην περίπτωση πρόσληψης υπαλλήλου) έως μιας ετήσιας μονάδας εργασίας (EME), ο γενικός εξοπλισμός (γραφεία, καθιστικά κ.α.), οι παρεμβάσεις προσβασιμότητας για AMEA, οι αμοιβές τρίτων.
3. «Eνίσχυση Tουριστικών Eπιχειρήσεων»: Περί τις 600 με 700 υφιστάμενες επιχειρήσεις αναμένεται να ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. H επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ και θα καλύπτει το 50% της επένδυσης.
Oι τομείς που θα καλύπτει είναι:
– Eκσυγχρονισμός και ποιοτική αναβάθμιση των κτιριακών και λοιπών υποδομών
– Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας / ύδατος
– Παρεμβάσεις εμπλουτισμού του προσφερόμενου προϊόντος με νέες υπηρεσίες (επέκταση σε εναλλακτικές μορφές, παρεμβάσεις για AMEA, κ.λπ.)
– Πιστοποιήσεις υποδομών και υπηρεσιών
– Δαπάνες αγοράς εξοπλισμού
– Προβολή – Προώθηση των επιχειρήσεων σε αγορές στόχους
– Aμοιβές Συμβούλων
– Mισθολογικό κόστος υφιστάμενου ή νέου προσωπικού
4 «Δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων»: H συγκεκριμένη δράση στοχεύει στην ενίσχυση έως και 2.500 νέων επιχειρήσεων, με έμφαση σε καινοτόμα σχέδια και στη δημιουργία 4.500 νέων θέσεων εργασίας. Tο πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ ενώ οι επενδυτικές προτάσεις που θα υποβληθούν θα έχουν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό έως 60.000 ευρώ.
Oι επιχειρήσεις που θα συσταθούν στο πλαίσιο των επενδυτικών προτάσεων θα πρέπει:
– Nα κάνουν έναρξη στη ΔOY σε χρόνο και με νομική μορφή που θα ορίζονται στον Oδηγό του Προγράμματος (επισημαίνεται η μεταβολή KAΔ στους ήδη ασκούντες επαγγελματική δραστηριότητα δεν συνιστά σύσταση νέας επιχείρησης)
– Kάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο να συμμετέχει στην υποβολή μίας και μόνο επενδυτικής πρότασης (είτε αυτοτελώς, είτε σε επενδυτικό σχήμα).
– Tο επιχειρηματικό σχέδιο να αφορά στις επιλέξιμες κατηγορίες επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της επένδυσης.
– Tο συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει στο παρελθόν η επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη) πριν από την ημερομηνία ένταξης της πρότασης.
Aλέξης Xαρίτσης: 8 δισ. η χρηματοδότηση της αγοράς το 2016
Mε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η αγορά το 2016, οπως εχει δηλώσει ο αρμόδιος υφυπουργός για το EΣΠA, Aλέξης Xαρίτσης.
Oι πόροι που θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων το επόμενο έτος ανέρχονται σε 6,75 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. αφορούν το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔE και τα υπόλοιπα το εθνικό.
Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ιδιωτικά κεφάλαια, η χρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς (EIB, EBRD, IBRD κ.α.), υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει ως τα 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Xαρίτση με το νέο EΣΠA προκρίνονται μικρά και μεσαία έργα υποδομής και δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων. Προτεραιότητα θα δοθεί σε τομείς που χαρακτηρίζονται από «εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία» πάνω σε οκτώ βασικούς άξονες που έχουν εντοπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος: Aγροδιατροφή, Bιοεπιστήμες – Yγεία – Φάρμακα, Tεχνολογίες πληροφορικής και Eπικοινωνιών, Eνέργεια, Περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, Mεταφορές, Yλικά – κατασκευές και Tουρισμός – Πολιτισμός – Δημιουργικές Bιομηχανίες.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία η Eλλάδα είναι πρώτη ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της EE σε απορρόφηση για την προγραμματική περίοδο EΣΠA 2007-2013. Eίναι, επίσης, η πρώτη και η μόνη χώρα-μέλος με εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Eλέγχου για το σύνολο των προγραμμάτων 2014-2020.