Σε δεινή θέση βρίσκονται οι πετρελαϊκές εταιρίες. Λόγω της υπερπροσφοράς πετρελαίου στην αγορά, η τιμή πετρελαίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, στη ετήσια συνάντηση των σημαντικότερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών και των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιριών τον Φεβρουάριο στο Λονδίνο η σαμπάνια θα ρέει και πάλι άφθονη. Κορυφαίοι μάνατζερ, σεΐχηδες και ολιγάρχες θα ανταλλάσουν σημαντικές πληροφορίες και εμπειρίες απολαμβάνοντας χαβιάρι. Όμως το κλίμα της φετινής συνάντησης δεν θα είναι καλό, μιας και οι παραγωγοί πετρελαίου βρίσκονται αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών χωρίς να υπάρχει στρατηγική εξόδου.
Η πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και από ότι όλα δείχνουν θα συνεχιστεί από τη στιγμή που το Ιράν εισέρχεται δυναμικά στην αγορά το επόμενο διάστημα. Η τιμή του βαρελιού (159 λίτρα) κυμαίνεται σήμερα γύρω στα 30 δολάρια, ενώ πριν από ενάμιση μόλις χρόνο βρίσκονταν στα 108 δολάρια. Οι διοικήσεις των μεγαλύτερων πετρελαιοειδών εταιριών υπολογίζουν πλέον με τα χειρότερα δυνατά σενάρια. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες δημοσιοποιούν ολοένα και πιο δυσμενείς προγνώσεις. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley θεωρεί πολύ πιθανή τη μείωση της τιμής ανά βαρέλι ακόμα και στα 20 δολάρια, ενώ η βρετανική Standard Chartered υπολογίζει ακόμα και με το ιστορικά χαμηλό των 10 δολαρίων.
Οι τιμές που χαροποιούν οδηγούς αυτοκινήτων και περιορίζουν αισθητά το κόστος της θέρμανσης προκαλούν απόγνωση σε πολλές εταιρίες πετρελαιοειδών. Πρόσφατα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος για περίπου 30 χώρες, προειδοποίησε ότι «αν δεν αλλάξει κάτι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τότε η υπερπροσφορά θα πνίξει την αγορά». Από τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση έχουν χαθεί 230.000 θέσεις εργασίας στον τομέα πετρελαιοειδών, ανακοίνωσε η διεθνής υπηρεσία. Από τις αρχές του έτους έχουν χρεοκοπήσει 42 εταιρίες πετρελαιοειδών, αναφέρει το δικηγορικό γραφείο Haynes & Boone από το Τέξας των ΗΠΑ. Οι χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού πλήττουν κυρίως όσους δραστηριοποιούνται στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου.
Για τις μεγάλες εταιρίες πετρελαιοειδών η κατάσταση είναι οριακή, μιας και οι τιμές των μετοχών τους βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Ανησυχούν μήπως οι επενδυτές αποσυρθούν από το πετρέλαιο και στραφούν σε άλλες μετοχές, όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα με τις μετοχές άνθρακα. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η δημόσια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και η ιστορική Συμφωνία του Παρισιού για την σταδιακή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία σίγουρα δεν ωφέλησε τις ισχυρές εταιρίες πετρελαιοειδών. Χαρακτηριστική η περίπτωση της βρετανο-ολλανδικής Shell, της οποίας τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2015 σε 1,6 μέχρι 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια από 3,3 δισεκατομμύρια στα τέλη του 2014. Ενόψει της συγχώνευσης με την βρετανική εταιρία φυσικού αερίου BG, υπολογίζεται ότι μέσα σε δύο χρόνια θα χαθούν συνολικά 10.000 θέσεις εργασίας και στις δύο εταιρίες. Στόχος για την Shell-BG είναι να περικοπούν οι δαπάνες κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,75 δισ. ευρώ) το τρέχον έτος.