Με βασικό αντικείμενο την αξιολόγηση
Ολοκληρώνει τις επαφές με τους ευρωπαίους αξιωματούχους στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας, με τελευταίο τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Ο πρωθυπουργός αφενός θα ζητήσει να προχωρήσει γρήγορα η αξιολόγηση, αφετέρου θα ολοκληρώσει την εικόνα για το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δανειστών εν όψει της έναρξης της αξιολόγησης.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτός από «προαπαιτούμενο» για την έναρξη συζήτησης για το χρέος, αποτελεί και βάση για διαπραγμάτευση προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) το συντομότερο.
Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι είναι θετικός στο να εξετάσει την επαναφορά του καθεστώς που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα έως τις αρχές του 2015, το περίφημο waiver, δηλαδή την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση (εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας) στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει την σταδιακή απεξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) και την ένταξή τους στους μηχανισμούς που εφαρμόζονται για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Πρόκειται για κινήσεις που θα ολοκληρώσουν την εξομάλυνση των «σχέσεων» μεταξύ Αθήνας και Φρανκφούρτης.
Το προηγούμενο 48ωρο ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, με την προϋπόθεση να υπάρξει «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους, ανακοίνωσε το Ταμείο μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ στο Νταβός. Παράλληλα, συμφώνησαν σε απευθείας επικοινωνία, για να μην υπάρχουν διαρροές, όπως και στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση σύντομα.
Έγκαιρη αξιολόγηση ζήτησε και από τον Πιέρ Μοσκοβισί ο Αλέξης Τσίπρας, με τον επίτροπο Οικονομικών να ζητά «πιο ακριβείς παραμέτρους» για το ασφαλιστικό και την εκπρόσωπό του να κάνει λόγο για «φιλικές προειδοποιήσεις» σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση.
Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ επιθυμούν την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ τοποθετήθηκε και ο Β.Σόιμπλε, στη διάρκεια συζήτησης στο ίδιο πάνελ με τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι δύο αντάλλαξαν δηλητηριώδη σχόλια, με κυρίαρχη την αποστροφή του Β.Σόιμπλε «είναι η εφαρμογή, ηλίθιε» που ήρθε ως απάντηση σε αναφορά του πρωθυπουργού για περισσότερη αλληλεγγύη από την ΕΕ.
Ντράγκι: Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον Ιούνιο
Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντική πρόοδο στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις υποστήριξε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, από το Νταβός της Ελβετίας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι τον Ιούνιο, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση για το αν το Grexit βρίσκεται πλέον εκτός συζήτησης.
«Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Ιούνιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Τα δύο ορόσημα του προγράμματος έχουν επιτευχθεί και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αυτή τη στιγμή» απάντησε.
Η συζήτηση με τους δανειστές όπως είπε, γίνεται πάνω σε τεις πυλώνες: Τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018-2019, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ένα θέμα-κλειδί στις συζητήσεις και οι οποίες είναι μεν δύσκολες αλλά θα πρέπει να είναι και βιώσιμες, όπως είπε, και οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Ωστόσο, τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, απαραίτητη προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να είναι βιώσιμες, ενώ προειδοποίησε ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ακόμα πολύ υψηλό αριθμό μην εξυπηρετούμενων δανείων.