«Οι επιπτώσεις των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, είναι εξόχως επιβαρυντικές και οδήγησαν την πραγματική οικονομία σε βαθειά ύφεση πού δεν προβλέπεται να μετατραπεί σε ανάπτυξη πριν από το τέλος του 2013», όπως σημείωσε στην ομιλία του ο προέδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννος Γραμματίδης, στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα: ”H αλήθεια και οι συνέπειες της: Τα αντικίνητρα στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην προσέλκυση ξένων επενδυτών”.
Ο κ. Γραμματίδης συνέχισε την ομιλία του αναφέροντας ότι ”η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στον χειρισμό της, μια σύνθετη άσκηση δράσης και ισορροπιών, ένα σταυρόλεξο για σοβαρούς λύτες” και υπενθύμισε τις προτάσεις του επιμελητηρίου για μια σύγχρονη Ελλάδα το 2020.
Σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να είναι καθολικό και όχι ένα πρόγραμμα μερικών αποκρατικοποιήσεων. ”Με σύστημα και σχέδιο κι όχι με ενστικτώδεις αυτοσχεδιασμούς του τύπου ότι θα απαγορευθεί με νόμο η πώληση δημόσιας γης. Τέτοιου είδους αυτοσχεδιασμοί αναιρούν την αξιοπιστία και κάθε άλλου χρήσιμου μέτρου και δημιουργούν αμφιβολία και δυσπιστία τόσο στην ελληνική όσο και στην διεθνή επενδυτική κοινότητα”.
Πρόσθεσε ότι απαιτείται πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα, σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα και με κατεστημένες νοοτροπίες. ”Ιδιαίτερα για το κυβερνόν κόμμα απαιτείται σύγκρουση με τον εαυτό του, σύγκρουση δηλαδή με κάποιους από τους απερίγραπτους εκπροσώπους κάποιων συντεχνιών αμφίβολης ήδη νομιμοποίησης και πρακτικών αλλά περισσής αυθάδειας και είμαι σίγουρος ότι δεν λείπουν από την πολιτική ηγεσία τής χώρας, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, οι καλές προθέσεις. Πιστεύω ότι λείπει η πεποίθηση ότι το πολιτικό κόστος είναι στην ουσία σήμερα πια ανύπαρκτο. Η κοινωνία μας είναι έτοιμη να δεχθεί την όποια ριζική αλλαγή αρκεί να ακούει την αλήθεια κι αρκεί να ενημερωθεί συγκεκριμένα για το πού και το πώς πάει η χώρα” κατέληξε ο κ. Γραμματίδης.