Σε ρόλο ισορροπιστή οι Βρυξέλλες – Στις «συμπληγάδες» της Βελκουλέσκου η αξιολόγηση
Πολύ πιθανό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, από 1η Φεβρουαρίου να επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, στο γνωστό πλέον ξενοδοχείο των Αθηνών. Οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» είναι έτοιμοι να επισκεφθούν την Αθήνα, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια ήδη έχουν προετοιμάσει την «καυτή» ατζέντα με κυρίαρχα θέματα το Ασφαλιστικό, την δημοσιονομική προσαρμογή και τα «κόκκινα» δάνεια.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έχουν διαπιστώσει και επιμένουν στην ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, με άλλα λόγια περαιτέρω περικοπές, ανεξαρτήτως του εάν σε αυτό συμφωνήσει ή όχι το ΔΝΤ. Κι αυτό διότι τα κλιμάκια θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καλύψει τον στόχο για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ετησίως στο Ασφαλιστικό.
Πάντως δεν αναμένεται μετριοπαθής αντιμετώπιση από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, όπως φαίνεται από τις πρώτες φήμες που καταφθάνουν από Ουάσιγκτον και Παρίσι, αντιθέτως μάλιστα αναμένεται περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της, στα πρότυπα της στάσης που κράτησε κατά την αντιμετώπιση της κυπριακής περίπτωσης, όταν και απέκτησε την φήμη ως σκληρή διαπραγματευτής.
Σύμφωνα με διαρροές, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στον μεσολαβητικό ρόλο που θα παίξει η Κομισιόν και ο Ιρλανδός εκπρόσωπός της στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο.
Με το ΔΝΤ να υψώνει «τείχος» άρνησης στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το Συνταξιοδοτικό, το ενιαίο μισθολόγιο και γενικότερα τα Εργασιακά, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αρχίζει να ξεμακραίνει επικίνδυνα. Η κυβέρνηση βεβαίως επιθυμεί τάχιστα την λήξη των διαπραγματεύσεων επιτυχώς, ώστε να έρθει η σειρά της αξιολόγησης -συνθήκη αναγκαία για να αποφευχθεί μια νέα τυχόν οικονομική και κοινωνική κρίση.
Καθησυχαστικό είναι το ότι οι δανειακές μας υποχρεώσεις μέχρι τον Μάιο δεν είναι πνιγηρές, οπότε η κυβέρνηση δεν κόπτεται ιδιαίτερα για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ από το δανεικό πακέτο. Αλλά και η συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους θα μπορούσε να αρχίσει κάπως αργότερα –άρα και ως προς αυτό το ζήτημα δεν υφίσταται ιδιαίτερη βιάση. Είναι η ανησυχία για τυχόν νέα κοινωνική έξαρση, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην πραγματική Οικονομία και την «πεθαμένη» ελληνική Αγορά.
Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν την πρόοδο, αλλά…
Στο οικονομικό επιτελείο κατανοούν πως τα ταξίδια στην Ευρώπη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στέφθηκαν με μια σχετική επιτυχία, αφού όλοι με τους οποίους συνομίλησε παραδέχθηκαν την ελληνική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο η ανησυχία των Βρυξελλών για τυχόν εμπλοκή των διαπραγματεύσεων εξαιτίας των εμμονών του ΔΝΤ παραμένει εμφανής. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας φοβούνται πως οι αντιδράσεις του ΔΝΤ πιθανώς ανατρέψουν την σημειούμενη πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.
Η υποψία αυτή αποτελεί, κατά την κυβέρνηση, το «κλειδί» των διαπραγματεύσεων, υπό την έννοια ότι η εύθραυστη διεθνής συγκυρία (τιμή πετρελαίου, Κίνα, Προσφυγικό κ.λπ.) ίσως εκβιάσει την εξασφάλιση μιας ανεκτικότητας, από την πλευρά των Ευρωπαίων, καθώς τυχόν αποτυχία του ελληνικού προγράμματος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλη την ευρωζώνη. Η κυβέρνηση επομένως ευελπιστεί ότι οι συνθήκες αυτές ίσως ωθήσουν σε απομόνωση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις, σε περίπτωση που αυτό συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση του.
Κακός σύμβουλος η… αναβολή
Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση φρόντιζε επί μακρόν να αναβάλει την διαχείριση του καυτού προβλήματος που ακούει στο όνομα «Ασφαλιστικό» και τώρα πιέζεται αφόρητα εν μέσω κοινωνικής έξαρσης και απεργιακών κινητοποιήσεων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τους δανειστές μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση και ελαστικότητα, αφού πρωτίστως περάσει όλα τα σκληρά μέτρα (φορολογικό, πλειστηριασμοί κ.λπ.). Έτσι θα δοθεί και η πολυπόθητη διέξοδος στο πρόβλημα με τους αγρότες και τις συντάξεις.
Το πρόβλημα παραμένει ενεργό, από την στιγμή που ήδη ζητήθηκε η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας. Ο χρόνος θα δείξει εάν ο άνθρωπος – κλειδί, ο Ντέκλαν Κοστέλο, καταφέρει να γεφυρώσει το χάσμα κατά τις διαπραγματεύσεις και οι απαιτήσεις των δανειστών γίνουν ελαστικότερες…