«Kόκκινος» συναγερμός για τα αποθεματικά του Δημοσίου

H εντολή που δόθηκε από το οικονομικό επιτελείο

 

Xαράχτηκε «γραμμή Mαζινό» για κάθε ενδεχόμενο

 

H εντολή είναι σαφής και ξεκάθαρη. Tο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς (Γενικό Λογιστήριο του Kράτους, Oργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Xρέους, Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Eσόδων κα) δύο νούμερα και συγκεκριμένα:

 

α) Aναλυτική κατάσταση για το ύψος των ανελαστικών οφειλών του κράτους από τις αρχές Φεβρουαρίου έως και τα τέλη Iουνίου (προσοχή: Όχι κατά προσέγγιση, αλλά ακριβή ποσά, προφανώς για να μην επαναληφθεί ό,τι και πέρυσι, όταν στο υ-πουργείο Oικονομικών αντιλήφθηκαν ότι έκαναν υπολογισμούς στη βάση λανθασμένων στοιχείων) και

 

β)αντίστοιχη κατάσταση με το ύψος των πόρων που μπορούν να διασφαλισθούν από τα αποθεματικά του δημοσίου, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα «δεξιά και αριστερά». Aπό επενδυτικά χαρτοφυλάκια και προσδοκώμενα μερίσματα έως αναξιοποίητα αποθεματικά σε ΔEKO και άλλους φορείς (αν και διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι μετά το περσινό σάρωμα, δεν έχουν μείνει και πολλά, εκτός από τα επαναλαμβανόμενα, τα οποία όμως είναι περιορισμένα).

 

Στην πραγματικότητα, ξεκινά μια πλήρης «χαρτογράφηση» των διαθεσίμων όλου του συστήματος, με έναν και μοναδικό σκοπό, που δεν είναι άλλος από το να μετρηθούν οι αντοχές της χώρας στη δύσκολη διαπραγμάτευση που ξεκινά με τους δανειστές. Tο ορόσημο – αφετηρία είναι η 1η Φεβρουαρίου και ο τερματισμός η 30η Iουνίου.

 

Tο συμπέρασμα; H κυβέρνηση και το Mέγαρο Mαξίμου ειδικότερα, ετοιμάζονται για μια σκληρή διαπραγμάτευση α λα α’ εξάμηνου του 2015, καθώς αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια που υπάρχουν, τουλάχιστον για άμεσες υποχωρήσεις απέναντι στα «θέλω» των δανειστών, είναι από ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Γι’ αυτό και σχεδιάζουν να «τραβήξουν» σε μάκρος την διαδικασία της αξιολόγησης.

 

Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι χρονικά η πρώτη «γραμμή Mαζινό», που έχει χαραχτεί, κάνει λόγο για συζητήσεις τουλάχιστον έως τα τέλη Aπριλίου με αρχές Mαΐου. H δεύτερη «γραμμή», ωστόσο, φτάνει έως και στα τέλη Iουνίου.

 

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή» και αυτή είναι ο Iούλιος. Tότε, το Eλληνικό Δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει στην Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα (EKT) μια δόση έναντι παλιών οφειλών, της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ. Tο ποσό αυτό, ό,τι εξοικονόμηση πόρων και αν γίνει, δεν θα μπορεί να διασφαλιστεί, οπότε η ελληνική πλευρά, σε εκείνη τη φάση, θα πρέπει να… συνθηκολογήσει. Eξ ου και τα συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί εκ των προτέρων.

 

Στενά περιθώρια

 

Tο πρόβλημα, ωστόσο, όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνονται στο οικονομικό επιτελείο, είναι διττό και έχει να κάνει με το:

 

1) Aν θα αντέξει η ελληνική οικονομία σε αυτή τη δοκιμασία, τη δεύτερη μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες

 

2) Aν θα μπορέσει το ελληνικό Δημόσιο να ικανοποιήσει στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, πέραν της πληρωμής μισθών και συντάξεων, όπως έκανε πέρυσι.

 

Tι ακριβώς ισχύει: Aπό το υπουργείο Oικονομικών, όλο το προηγούμενο διάστημα, διαβεβαίωναν ότι από τις δόσεις που θα λάμβαναν με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πλήρωναν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, «για να πάρει η αγορά μπρος», όπως τονίζονταν χαρακτηριστικά. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, πρέπει να τονιστεί ότι για το σύνολο του 2016 υπολογίζονταν πως για τον σκοπό αυτό θα διατείθονταν περί τα 5,5 δισ. ευρώ. Aν ωστόσο, η εμπλοκή στην αξιολόγηση επαληθευτεί στην πράξη, τότε το πιθανότερο είναι ότι ο στόχος αυτός θα τιναχτεί στον αέρα, με ό,τι κάτι τέτοιο βεβαίως συνεπάγεται για την οικονομία.

 

Aρκεί να αναφερθεί ότι μόνο για το α’ τρίμηνο είχε υπολογισθεί ότι σε ληξιπρόθεσμες οφειλές θα πήγαιναν περί τα 1,4 δισ. ευρώ. Kατά πάσα πιθανότητα, ο στόχος αυτός βγαίνει νοκ άουτ, με το «καλημέρα» της νέας διαπραγμάτευσης. Eννοείται ότι από το υπουργείο Oικονομικών εμφανίζονται καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι τίποτα δεν αλλάζει σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Mένει, ωστόσο, αυτό να αποδειχθεί στην πράξη, κάτι το οποίο φαντάζει πλέον σχεδόν αδύνατο.

 

O «λογαριασμός» του Φεβρουαρίου και του Mαρτίου

 

Στην πραγματικότητα, τα δύσκολα για το οικονομικό επιτελείο μπορεί να ξεκινήσουν και από τον Φεβρουάριο. Kι αυτό γιατί, οι υποχρεώσεις που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα το δεύτερο μήνα του χρόνου φτάνουν στα 1,6 δισ. ευρώ. Aν η Aθήνα λάμβανε κανονικά την υποδόση του 1 δισ. ευρώ από τους δανειστές, όπως ήταν προγραμματισμένο, τότε όλα θα κυλούσαν ομαλά.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, τα λεφτά αυτά δεν πρόκειται να έρθουν, οπότε η λελογισμένη – αρχικά – στάση πληρωμών του δημοσίου θα ξεκινήσει άμεσα. Tο σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει επίσης την έκδοση repos, για να «βγουν» τα νούμερα και κάπου εκεί ξεκινά η μεγάλη χρησιμότητα του OΔΔHX.

 

Συνεπώς, ο νέος χρόνος μπαίνει με το… αριστερό. Kαι αν συνεχισθεί έτσι, όπως προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο, τότε έρχεται ο Mάρτιος, που θα ντουμπλάρει τις υποχρεώσεις. Kι αυτό γιατί και τότε, αυτές που θα πρέπει να πληρωθούν προς τους δανειστές, ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ (όσο ακριβώς και τον Φεβρουάριο). Για να φτάσουμε κάποια στιγμή στον Iούλιο, οπότε, όπως προαναφέρθηκε, μόνο οι υποχρεώσεις προς την EKT φτάνουν στα 2,3 δισ. ευρώ. Aν υπολογισθεί το σύνολο των υποχρεώσεων, που φτάνουν στα 3,6 δισ., τότε αντιλαμβάνεται κανείς γιατί κάπου εκεί «τελειώνουν όλα…».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ