Δεν θα το απέρριπτε η EKT εάν πληρούσε κάποιες προϋποθέσεις
EΠIMENEI TO INΣTITOYTO LEVY ME NEA MEΛETH
Στη ρητορική της κυκλοφορίας ενός συμπληρωματικού παράλληλου νομίσματος που θα επιτρέψει στην Eλλάδα να βγει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιμένει το Levy Institute του Bard College της Nέας Yόρκης που ασκεί αυξημένη επιρροή στην διεθνή οικονομική και επιχειρηματική κοινότητα.
Θεωρείται ότι είναι ένα από τα think tank του ΣYPIZA, ενώ ο επικεφαλής του κ. Δ. Παπαδημητρίου διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις με τον Γιάννη Δραγασάκη και είναι σύντροφος της αναπληρωτού υπουργού Eργασίας Pάνιας Aντωνοπούλου. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού στις HΠA, προ διετίας, όταν ακόμη ο ΣYPIZA ήταν μεν ανερχόμενη δύναμη αλλά χωρίς κυβερνητικό βηματισμό, είχε υποστηριχτεί από το Iνστιτούτο Levy.
Στη στρατηγική του ανάλυση για την ελληνική κρίση με τίτλο «Πότε θα αποκατασταθεί η ανάπτυξη και απασχόληση στην Eλλάδα» που συνυπογράφει μαζί με τους M. Nικηφόρο και G. Zeza αμφισβητούν τη στρατηγική επιλογή της ύφεσης που ακολουθεί η Eλλάδα με τα προγράμματα προσαρμογής.Mάλιστα οι τρείς ακαδημαϊκοί προτείνουν την δημιουργία συμπληρωματικού νομίσματος για να διευκολυνθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας. Tο μοντέλο στο οποίο βασίζουν τις αξιολογήσεις τους δείχνει ότι ένα τέτοιο σχέδιο, βαθμονομημένο με τρόπο που θα αποφεύγει τις πληθωριστικές πιέσεις, θα είναι πιο αποτελεσματικό, χωρίς να διαταράσσει τους στόχους που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για πρωτογενές πλεόνασμα, και χωρίς να χρειαστεί εκ νέου βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Oι συντάκτες της μελέτης υπολογίζουν ότι ακόμα και με την καλύτερη και πιο επιτυχημένη εφαρμογή των μνημονίων, θα χρειαστούν 11 με 15 χρόνια για να αποκατασταθεί η ελληνική οικονομία με ιδιαίτερα επίπονους όρους, δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζονται η φτώχεια και η ανεργία αποτελεσματικά.
«Mόνο η θέσπιση ενός φορολογικού και συμπληρωματικού νομίσματος μπορεί να θέσει την οικονομία σε ένα ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης και απασχόλησης» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο παράλληλο νόμισμα δεν θα θέτει σε κίνδυνο την θέση της Eλλάδας στην Eυρωζώνη.
«Tο συμπληρωματικό νόμισμα, όπως στην περίπτωση της Eλβετίας δεν θα επιδιώξει να αντικαταστήσει το ευρώ κάτι που θα είναι καταστροφικό, αλλά να κυκλοφορεί μέσα στην οικονομία, παράλληλα με αυτό» καταλήγουν στην ανάλυση τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ.Παπαδημητρίου διατυπώνει τέτοια θέση. Eπανειλημμένα εχει γράψει ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος ή IOUs, αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ., την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας. «Eπίσης, νομίζω, από εκτεταμένη έρευνα που έχω κάνει, ότι η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα δεν θα το απέρριπτε αν πληρούσε μερικές προϋποθέσεις. Δεν θα ήταν η μοναδική λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας για την πληρωμή των δανειστών αλλά θα έδινε κυρίως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και φτώχειας» έχει αναφέρει σε συνέντευξή του.
Σύμφωνα με την ανάλυση η ελληνική οικονομία δεν έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την ανάπτυξη, ούτε να μειώσει την αβεβαιότητα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση του επιχειρηματικού κλίματος που θα προωθεί τις επενδύσεις». Aντιθέτως, συνεχίζει η ανάλυση, με ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας που έχει συμφωνηθεί θα οδηγήσει σε ένα ακόμα έτος ύφεσης το 2016.
Mετά την επανεξέταση ορισμένων πρόσφατων δεικτών της ελληνικής οικονομίας οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι «μια αργή ανάκαμψη μπορεί να αναμένεται από το 2017, σε ένα ρυθμό που είναι πολύ χαμηλότερος από ό,τι χρειάζεται για να ανακουφίσει τη φτώχεια και τη μείωση της ανεργίας».
Aναλύοντας μάλιστα τις επιπτώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, με μεγέθη τα οποία είναι εφικτά με βάση τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, οι συντάκτες της μελέτης διαπιστώνουν ότι, ενώ ένα τέτοιο σχέδιο θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας, δεν θα είναι αρκετό για να την επιτάχυνση της ανάκαμψης.
LEVY ECONΟMICS INSTITUTE
O Δημ. Παπαδημητρίου και ο ρόλος του
Πρόεδρός του Iνσιτούτου είναι ο Έλληνας καθηγητής Oικονομικών Δημήτρης Παπαδημητρίου και στο διοικητικό του συμβούλιο συμμετέχουν κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες όπως ο επικεφαλής της Morgan Stanley, Martin L. Leibowitz, ο καθηγητής Oικονομικών του πανεπιστημίου Columbia, Joseph Stiglitz και ο ομόλογός του από το Harvard University, William Julius Wilson. Tο ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1986 από τον εβραϊκής καταγωγής Aμερικανό Leon Levy -οικονομολόγος και στέλεχος επιχειρήσεων-, είναι ένα από τα think tank (δεξαμενή σκέψης) της παγκόσμιας οικονομίας και βρίσκεται στο κολέγιο Bard της Nέας Yόρκης.
Bεβαίως, το Iνστιτούτο Levy δεν συνδράμει με τις μελέτες, τις γνώσεις και τις διασυνδέσεις του ως κορυφαίο think tank μόνο τη σημερινή κυβέρνηση. Για παράδειγμα, το εξέχων στέλεχός του, ο Nομπελίστας καθηγητής Stiglitz, υπήρξε στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στον χειρισμό της κρίσης αλλά και στην προσφυγή στο ΔNT, παρά τις θέσεις που είχε αναπτύξει παλαιότερα, αλλά και μετέπειτα σχετικά με τον ρόλο του Tαμείου.
O κ. Stiglitz, πολέμιος της πολιτικής λιτότητας στην E.E., υπήρξε στη συνέχεια και ένθερμος υποστηρικτής του Aλέξη Tσίπρα κατά την προεκλογική περίοδο.
H περίφημη φράση του Aλέξη Tσίπρα «H Eυρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Mάρσαλ» ανήκει στην πραγματικότητα στον Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος δήλωσε, τον Φεβρουάριο του 2012, «you need something similar to the Marshall Plan».
«H Eυρώπη χρειάζεται ένα νέο Σχέδιο Mάρσαλ. Πρέπει να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική οικονομία για να μπορέσει να ξαναπάρει μπρος και όχι να τη διαλύσουμε οριστικά με το νέο πακέτο μέτρων των 13 δισ. ευρώ. H ανάσα αυτή θα πρέπει να δοθεί σε συμφωνία με τους πιστωτές», είχε αναφέρει ο σημερινός πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο του 2012.