Τετ α τετ Κατρούγκαλου – θεσμών. Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης
Με βασική «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των κύριων συντάξεων προσήλθε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στο πρώτο του κρίσιμο ραντεβού με το κουαρτέτο των θεσμών, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Παρόντες στη συνάντηση είναι και οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, αντίστοιχα.
Κατά την χθεσινή πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, προσδιορίστηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε αυτή την εβδομάδα να συζητηθούν τα δημοσιονομικά θέματα και το Ασφαλιστικό, και εφόσον υπάρξει συμφωνία επί αυτών, θα ανοίξει ο δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία και στα επόμενα.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Star, και αφού υποστήριξε πως όλα τα Ταμεία είναι ελλειμματικά, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, καθώς αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα τόνισε, ότι από το νέο ασφαλιστικό θα θιγούν περισσότερο τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα νομοσχέδιο με ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους, και υπογράμμισε: «Είναι δικός μας νόμος, δεν μας τον έφεραν από έξω, δεν είναι μετάφραση από τους θεσμούς. Είναι ένα νομοσχέδιο με τις αρχές της Αριστεράς που αποσκοπεί στον εξορθολογισμό». Παραδέχτηκε ωστόσο ότι το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε αναγκαστικό συμβιβασμό.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ακόμη ότι το ΔΝΤ έχει διαφορετική λογική, όπως επίσης και ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή.
Ερωτηθείς για το τι θα κάνει η κυβέρνηση, αν οι δανειστές επιμείνουν στις μειώσεις συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Θα τιμήσουμε τις υπογραφές μας, αν δεν γίνουν σεβαστές οι “κόκκινες γραμμές” μας. Το Ταμείο θέλει να ενισχύσει την ανταποδοτικότητα, εμείς δεν θέλουμε να σταματήσουμε την διαπραγμάτευση σε διμερές επίπεδο, γι’ αυτό και ζητήσαμε την ανάμειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις συνομιλίες μας με τους εταίρους».
Ακόμη, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει αντιπροτάσεις στην περίπτωση που οι δανειστές ζητήσουν μειώσεις στις συντάξεις, χωρίς όμως να ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά του.
Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν ούτε οι κύριες, ούτε οι επικουρικές συντάξεις, ωστόσο όπως είπε «αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να συγκρατήσουμε την συνταξιοδοτική δαπάνη».
«Τα ελλείμματα λειτουργούν ως βαρίδια και δεν θα έρθει ανάπτυξη αν δεν τα συγκρατήσουμε», σημείωσε ακόμη ο υπουργός Εργασίας και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα στείλει την αναλογιστική μελέτη των ασφαλιστικών ταμείων σε ειδικό όργανο της ΕΕ, όταν θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Σε ερώτημα αν γνωρίζει τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης, ο υπουργός απάντησε θετικά.
«Δεν θα κόψουμε τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές)» επανέλαβε και πρόσθεσε «το νέο σύστημα θα βασίζεται σε ίδιους κανόνες για όλους όσον αφορά στις εισφορές, και σε όμοιους κανόνες για όλους σχετικά με την απονομή των συντάξεων. Αυτό που γινόταν μέχρι τώρα ήταν άδικο, θα πρέπει να πληρώνει ο κόσμος ανάλογα με τα εισοδήματα του».
Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι με το νέο ασφαλιστικό, όποιος έχει εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ θα είναι ωφελημένος και αναγνώρισε ότι τα μεγάλα εισοδήματα επιβαρύνονται πολύ με το νέο ασφαλιστικό. Ωστόσο όπως εξήγησε «γι’αυτούς θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις, αφού η ασφαλιστική εισφορά θεωρείται έξοδο και εκπίπτει από τα έσοδα».
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε ότι υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα σε ταμεία, όπως το ΙΚΑ και το ΕΤΕΑ, παραδέχτηκε ωστόσο ότι «δεν μπορούμε να μηδενίσουμε τα ελλείμματα, γιατί θα έπρεπε οι συντάξεις να πάνε στα 300 ευρώ». Όπως εξήγησε «ο προϋπολογισμός θα καλύψει τα τερατώδη ελλείμματα».
Κληθείς να σχολιάσει την τελευταία απαίτηση των Θεσμών να μπει στο τραπέζι της πρώτης αξιολόγησης και το φορολογικό, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως το φορολογικό δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη αξιολόγηση, ωστόσο δεν είναι παράλογο να συνδυάζονται ασφαλιστικό και φορολογικό».
Μιλώντας για τους αγρότες, ο υπουργός επανέλαβε ότι όλοι όσοι έχουν μεγάλα εισοδήματα (πχ πάνω από 60000 ευρώ) τα συμφέροντα τους όντως θίγονται με το νέο ασφαλιστικό.
«Θέλουμε να πάρουμε ειδικά μέτρα για τους αγρότες, οι αγρότες όμως, πρέπει όπως όλοι οι έλληνες να πληρώνουν φόρους» ξεκαθάρισε, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα έχει ευνοϊκές ρυθμίσεις γι’ αυτούς.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ακόμη ότι για πρώτη φορά θα υπάρξει εθνική σύνταξη για όλους. «Η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί εισοδηματικά κριτήρια για την εθνική σύνταξη» τόνισε, ωστόσο διευκρίνισε πως «παραμετρικές αλλαγές μπορούμε να δεχτούμε στα πάντα».
«Η πρόταση της κυβέρνησης είναι για εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια με 15 έτη ασφάλισης, με το ποσό αυτό να αποτελεί βάση της σύνταξης», τόνισε ο υπουργός και ξεκαθάρισε πως οι όποιες υποχωρήσεις της κυβέρνησης δεν θα είναι σε «ουσιώδη κριτήρια», αν και παραδέχθηκε ότι παλιότερα οι δανειστές εμφάνιζαν αντιρρήσεις, ζητώντας εισοδηματικά κριτήρια.
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016, 07:38